TurboCache vs. HyperMemory aneb výkony za hubičku
zdroj: tisková zpráva

TurboCache vs. HyperMemory aneb výkony za hubičku

3. 6. 2005 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Sběrnice PCI-Express zatím nezaznamenala takové rozšíření, jak by si asi výrobci grafických karet přáli.

Speciálně ATI si nástup PCI-Express představovala trochu jinak a neočekávaný vývoj situace na trhu jí párkrát udělal pořádnou čáru přes rozpočet. Ale důvody jsou nasnadě. I při své ďábelské datové propustnosti 4 GB/s neposkytuje PCI-Express v současných hrách v porovnání s AGP 8x žádnou extra porci výkonu navíc. Tak co s ním?
Přesto existují grafické karty, které mohou ze sběrnice PCI-Express nějakým zajímavým způsobem těžit. Jednak je to například SLI a CrossFire a potom jsou tu ještě karty jako NVIDIA GeForce 6200 TurboCache a ATI RADEON X300 SE HyperMemory, o nichž bude právě teď řeč. Jak jistě tušíte, jedná se o karty, které mají jen velmi malou vlastní video paměť V-RAM, ale zato dokáží přes PCI-Express sdílet systémovou operační paměť počítače (RAM). Absence drahých video pamětí znamená nízké výrobní náklady a pro zákazníka vcelku příjemnou cenu okolo 50 amerických dolarů za kus, což je v podstatě cena jedné - dvou her. Otázka je, jak jsou na tom s výkonem, protože jde o čipy s mikro architekturou 2x1 nebo 2x2 (4x1) renderovacích cest a texturovacích jednotek a většinou mají jen 64-bitovou či 32-bitovou paměťovou sběrnicí.

Zvětšit

Test na TechReport dává poměrně jasnou, ale překvapivou odpověď. Jak můžete vyčíst z grafu, navzdory velmi, ale opravdu velmi ořezanému designu, jsou výkony poměrně ucházející. Nic na tom nemění ani fakt, že byl v testu použit procesor Athlon 64 3500+ 2,2 GHz. V případě GeForce 6200, se 64-bitovou paměťovou sběrnicí a 64 MB V-RAM, výkon odpovídá zhruba GeForce 4 Ti4600 nebo GeForce FX 5600. Samozřejmě nad tím nelze skákat radostí, na nějaký antialiasing nebo anizotropní filtrování tím pádem můžete s klidem zapomenout. No na grafiku za pár kaček je 35 fps v DOOM III nebo Far Cry na střední detaily a v rozlišení 1024x768 docela solidní výkon. Jako nouzovka, když není financí na rozdávání, je tedy lze s klidem doporučit. Proč ne.
zdroj: TechReport

cap

Nejnovější články