Společnost ATI koupila Bitboys Oy
zdroj: tisková zpráva

Společnost ATI koupila Bitboys Oy

3. 5. 2006 23:23 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

ATI koupila za 44 milionů dolarů finskou společnost Bitboys Oy.

To je firma, která v současné době zaměstnává asi 40 inženýrů a specializuje se na grafické čipy pro handheldy a mobilní telefony (Smart Phony). Mezi její produkty patří plně programovatelné a 3D vektorové grafické čipy a... to je asi tak zhruba vše. Možná by se vám mohlo zdát, že ATI právě koupila nějaký nadějný start-up. No Bitboys Oy nejsou v čip byznysu žádným nováčkem. A dokonce nejsou ani nováčkem v oblasti 3D čipů. Je to starší firma, než třeba NVIDIA. Založena byla už v roce 1991 (NVIDIA 1993) a její historie je velice zajímavá.
Předně je třeba uvést, že se nejdříve jmenovala BitBoys. Ovšem po několika finančních krizích, se, jak už to tak bývá, propracovala přes název bitboys, k Bitboys (s malým b) až po aktuální Bitboys Oy. Ještě v nedávné době sháněla peníze na vývoj svých čipů kde se dalo a kromě řady privátních investorů do ní pumpovala nějaké ty milióny Euro i Nokia (která to mimochodem dělá i nadále). Za záhadným přežitím, jinak dlouho naprosto neproduktivní firmy, stojí jedna šťastná událost. BitBoys totiž vymysleli techniku zpracování 3D obrazu pojmenovanou jako "Bump Mapping". Ta umožňuje, aby se naprosto ploché, ale texturou potažené povrchy, jevily pozorovateli jako plastické. A jistá firma Microsoft si tento "Bump Mapping" za drahé peníze licencovala a zanesla ho do svého API DirectX. Konkrétně do verze 6.0 a dalších, ve kterých zůstal dodnes.

BitBoys ale měli od počátku daleko smělejší ambice. Aktivně se snažili vyvinout svůj vlastní, převratný 3D čip. To se dlouho nedařilo - a vlastně se to nepodařilo dodnes. Jejich Pyramid3D nebo Glaze3D se nedostal do obchodů. Takže firma k tomu, aby odvracela pozornost od svých neúspěchů, používala záludnou marketingovou strategii. Vždy, když se NVIDIA, ATI, Kyro, S3 nebo kdokoliv jiný, chystali uvést novou generaci grafických karet na trh, BitBoys okamžitě vydali tiskovou zprávu, která byla zhruba o tom, že právě dokončili nějaký převratný grafický čip, který všechny ostatní strčí do kapsy. Pochopitelně to dopadlo jako vždycky. Dělali to tak dlouho, že jejich XBA, neboli Extreme Bandwith Architecture, svého času vyhrála cenu "Vaporware of the Year". Stejný scénář se opakoval vždy těsně před uvedením GeForce 2, 3, 4 a dalších, takže novináři firmu úspěšně ignorovali. Přejít na čipy pro přenosná zařízení byl jediný logický krok. Ovšem co s ní hodlá dělat ATI? Využije její technologie? Lidi? To je jedna velká hádanka. Inu doufejme, že se nenakazí a nezačne uvádět svoje 3D čipy na trh stejným tempem, jako BitBoys...

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články