Současná GPU mohou nahradit procesory
zdroj: tisková zpráva

Současná GPU mohou nahradit procesory

11. 6. 2005 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Svého času se společnosti ATI a NVIDIA obávaly, že by mohl Intel přijít se svým vlastním a dostatečně výkonným grafickým čipem pro hardwarovou 3D akceleraci a že by je tím pádem díky svému vlivu na trhu, úplně zlikvidoval.

Částečně se mu to sice podařilo tlakem na low-end, ale jednoho dne může přijít doba, kdy se situace otočí a Intel se bude obávat NVIDIE a ATI. Na světě je totiž programovací jazyk jménem "Scout", který dovoluje vykonávat grafickému čipu komplexní kalkulace a podobné operace, jaké provádí procesor (cpu).
Výzkumníci v LANL (Los Alamos National Lab, USA) již několikrát vyzkoušeli "Scout" při modelování zvláštní astronomické události, zvané "kolaps jádra supernovy" (video). Simulace rázové vlny, která následuje po zborcení jádra, na nejmenovaném GPU běžela mnohem rychleji, než na výkonném procesoru. Dokonce až dvanácti násobně, při určitém typu výpočtů.

Grafické čipy, neboli GPU, byly původně navrženy k plynulému vykreslování troj dimenzionálního obrazu ve video hrách. A to za použití rychle prováděných výpočtů, jdoucích po sobě v těsném sledu. Nebýt vysoké poptávky hráčů po stále výkonnějších grafických kartách, která žene vývoj neuvěřitelným tempem dopředu, nikdy by se pravděpodobně nestalo, aby úzce specializované 3D čipy předstihly vývoj procesorů i jejich výkony, zejména v plovoucí desetinné čárce, o několik let dopředu - a nakonec pomáhaly vědeckému výzkumu. Programovací jazyk Scout určitě není prvním, ani posledním pokusem, jak využít brutální výkonu současných GPU efektivněji a trochu jiným způsobem, než jenom na hry. Ale podle vědců mají GPU v tomto ohledu ohromný potenciál.

zdroj: Newscientist

cappy

Nejnovější články