Radeon 9800 SE pod stromeček? Raději ne
zdroj: tisková zpráva

Radeon 9800 SE pod stromeček? Raději ne

14. 12. 2003 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Postupně se v některých českých obchodech začínají objevovat grafické karty s čipem ATI Radeon 9800 a s nenápadným přídomkem "SE".

Mnozí by si jednu takovou kartu třeba rádi dali pod stromeček a tak se jim budou hodit následující informace. Tato karta je podle tohoto testu v několika případech pomalejší než GeForce FX 5600 (normální, ne Ultra) a rozhodně se prý nevyrovná Radeonu 9500 PRO. Je to způsobeno tím, že sice má stejný grafický čip, jako plnohodnotný Radeon 9800, ale v jeho jádře jsou vypnuté 4 renderovací cesty (pipeline). Tedy podobně, jako je tomu u Radeonu 9600. Dále současné modely "SE" karet nemají 256 bitovou paměťovou sběrnici, ale pouze 128 bitovou a ani její taktovací frekvence, t.j. 325/290 MHz pro jádro/paměti nejsou nijak vysoké, což se rovněž negativně podepisuje na výkonu. Karta by se tedy spíše měla jmenovat Radeon 9600 (+něco), ale její cena je mnohem vyšší a pohybuje se okolo 6000-7000 Kč s DPH, tudíž nereprezentuje zrovna nejlepší poměr cena/výkon.

Na tomto místě asi mnohé z vás napadne otázka: Jdou zapnout nefunkční renderovací cesty? Odpověď je: Ano, je to možné, viz test. Má to ale jeden háček. ATI nevypíná renderovací cesty jen tak pro legraci. Vypnuté je mají ty čipy, které neprošly všemi výstupními testy. Čili, pokud byly vypnuty třeba kvůli vnitřnímu přehřívání, máte štěstí a karta vám bude nejspíše bezproblémů fungovat jako plnohodnotný Radeon 9800. Ale pokud byly vypnuty z jiného důvodu, nemusí to dopadnout zrovna nejlépe. Bohužel se nedá dopředu nijak určit nebo odhadnout, jestli ta která konkretní karta bude s osmi pipelines fungovat. Takže podle mého názoru je v současné době koupě Radeonu 9800 SE docela velký risk.

zdroj: Hartware

cappy

Nejnovější články