Přejde i John Carmack na DirectX 10?
zdroj: tisková zpráva

Přejde i John Carmack na DirectX 10?

9. 6. 2007 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

John Carmack přejde na DirectX 10.

Problém je, že on sám o tom ještě neví. To, že John Carmack přejde na DirectX 10, tvrdí Rich Wickham z Microsoftu v rozhovoru pro Gamasutru. Říká tam: "Budu šokován a překvapen pokud id někdy neudělá DirectX 10 hru. A cítím, že to bude spíše dříve, než později". Reagoval tak na rozhovor s Carmackem na GameInformeru, kde Carmack hovoří právě o DX10 v tom smyslu, že ho do DirectX 10 nic nenutí a že DX10 vlastnosti adoptují pouze v případě, že budou masivně rozšířena Windows Vista a že tato vyčkávací taktika má smysl. V DirectX 10 není žádná zvláštní nebo speciální vlastnost, žádná velká věc, kterou by museli mít. Takže případný přechod na DirectX 10 by maximálně byl jenom otázkou praktičnosti. Quake Wars rozhodně nejsou DirectX 10 hrou.

Na jednu stranu má Wickham pravdu. Microsoft s id normálně spolupracuje. Pointa je ale v tom, že všechny hry od id Software jsou pod OpenGL a většina vývojářů asi bude souhlasit, že OpenGL 2.0 nabízí dost možností, jak udělat graficky pokročilou hru. Optimismus, že by Carmack přešel na DX10, teda asi není na místě (i když, kdo ví, vždyť za DirectX 10 stojí M$), ale vyjádření Carmacka jsou dlouhobě velmi konzistentní, už v rozhovoru v lednu říkal, že pro jejich hry nikdo Windows Vista potřebovat nebude.

Mimochodem, k dispozici je DirectX 10 benchmark z Call of Juarez. Stáhnout si ho můžete z GamersHell. Stoprocentně ale budete potřebovat Vista a nějakou DirectX 10 kartu.

zdroj: Gamasutra

cappy

Nejnovější články