Oficiálně: Playstation 5 vyjde před Vánocemi 2020. Potvrzen je nový DualShock i hardwarový ray tracing
zdroj: tisková zpráva

Oficiálně: Playstation 5 vyjde před Vánocemi 2020. Potvrzen je nový DualShock i hardwarový ray tracing

8. 10. 2019 17:07 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Sony se konečně podělilo o další oficiální detaily k chystané konzoli nové generace. Bude se opravdu jmenovat PlayStation 5 a vyjde příští rok v období vánoční sezóny, tedy v listopadu 2020.

Stejně jako u předcházející várky oficiálních informací poskytlo Sony exkluzivní rozhovor redakci Wired. Ta vyzpovídala rovnou dva vysoké představitele společnosti: Jima Ryana, CEO PlayStation, a Marka Cernyho, hlavního návrháře konzole.

Zpráva, že se next-gen konzole bude opravdu jmenovat PlayStation 5, asi nikoho nepřekvapila.

Důležitější je ale potvrzení data vydání, které zatím viselo ve vzduchu. Nuže, konec spekulací, PS5 vyjde v období „Holiday 2020“, stejně jako Xbox „Scarlett“. „Holiday“ v USA znamená interval ode Dne díkuvzdání až po Nový rok, ale vzhledem k tomu, že Sony bude chtít chytnout nákupní horečku před Vánoci, bude to jistě ten listopad.

Dohady mohou také ustat ohledně podpory ray tracingu. Ta byla potvrzena již dříve, nicméně se nevědělo, zda půjde o implementaci na úrovni software, anebo o hardwarové řešení podobné grafickým kartám Nvidia GeForce RTX. Cerny potvrdil, že jde o druhou možnost. PlayStation 5 bude ray tracing akcelerovat v GPU, takže to s výkonem vypadá už nadějněji.

Bohužel, oba exekutivci se vyhýbali otázkám na konkrétní technické specifikace, s parametry konzole tak nejsme o moc dále než v dubnu. Znova nám bylo připomenuto, jak zásadní bude SSD, ale jakou kapacitu bude takové úložiště mít nebo na jaké sběrnici poběží, stále nevíme.

Překvapivě jsme se ale dozvěděli, že údajný vzhled devkitu, který před nedávnem koloval na webu, bude pravděpodobně pravý. Redaktor Wired poznal v testovací konzoli design z technického nákresu, který nejmenovaný dataminer objevil u registrátora v Brazílii. Vypadá takto:

Údajný PS5 devkit

Údajný PS5 devkit z technického nákresu. Zdroj: gizmodo

Straight Outta The Nineties, říkáte si? Tak si počkejte na rendery, které přinesla redakce nizozemského magazínu Letsgodigital. Je v nich samozřejmě spousta fantazie, ale drží se ducha předlohy.

Neznamená to však, že takto bude vypadat finální verze konzole. Jak víme z minulosti, devkity měly různé formy, které se ve výsledném designu produktu neprojevily. Osobně jsem však čekal něco méně sofistikovaného, třeba tmavý krychlovitý box nebo PC case, jak tomu bylo kdysi u Xboxu. Proč si hrát s takovým složitým designem, když bude v závěru zahozen? Tedy, doufejme, že bude.

Ale zpět k potvrzeným novinkám. Sony poskytlo pár střípků k připravovanému DualShocku (stále nevíme, zda bude mít pořadové číslo 5, anebo bude nést jiný název). Ten bude disponovat vylepšenou haptickou odezvou namísto nynější jednodušší vibrační odezvy. Ovladač by tak měl věrněji simulovat reakci na různé povrchy nebo nárazy ve hře.

Vylepšením prošly i triggery DualShocku (tlačítka L2/R2). Nově u nich půjde nastavit úroveň odporu, takže vývojáři budou moci „naprogramovat“ tuhost tlačítka podle situace ve hře: pocitově jiné bude natažení tětivy luku než akcelerace auta v terénu. Výsledkem by měla být zase o něco silnější „imerze“.

A na závěr dobrá zpráva pro všechny hráče, kteří musí micro USB kabel 5× otočit, než ho konečně do ovladače zapojí: nový DualShock bude mít oboustranné USB-C.

Nejnovější články