NVIDIA SLI z pohledu ATI
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA SLI z pohledu ATI

19. 9. 2004 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

NVIDIA SLI je označení pro technologii umožňující propojení dvou grafických karet v počítači (info).

news zdroj: tisková zpráva Podobné řešení nabízí v současné době jenom výrobce počítačů AlienWare pod značkou AlienWare Video Array. Ostatní se věnují low-endu nebo profesionálním grafickým kartám, se kterými běžný hráč nepřijde do styku. ATI, hlavní konkurent NVIDIE, podobné "SLI" nenabízí a ani neuvažuje o tom, že by něco podobného v budoucnu nabízela. Co si však o konceptu dvou karet v počítači myslí, na to se na serveru Gaming Nexus zeptali manažerky pro styk s veřejností Patricie Mikulaové.

Z odpovědí vyplývá, že ATI má vážné pochybnosti o bezproblémovosti tohoto řešení. Co se stane, když BIOSy instalovaných karet budou rozdílné (jiná revize)? Co se stane, když jedna z karet bude koupená dříve a druhá o pár měsíců později? Popřípadě bude od jiného výrobce? Další z námitek se týká toho, že dnešní karty jsou mnohem komplikovanější, než v dobách 3Dfx, jsou energeticky náročnější a vyžadují kvalitnější zdroj. Hráči se prý nedokáží se zmíněnými problémy vypořádat a navíc musí počítat se zvýšenými výdaji, protože SLI vyžaduje speciální základní desku.

Zkrátka a dobře, podle ATI není SLI (NVIDIA SLI) to správné řešení a už vůbec to není správné řešení pro oblast mainstreamu. AlienWare AVA je prý daleko lepší a jestliže je už někdo ochoten investovat do počítače s dvěmi kartami, měl by se poohlédnout po celkovém řešení od výrobce počítačů a případnou záruku uplatňovat u něj, namísto toho, aby se pokoušel reklamovat motherboard a každou kartu zvlášť u maloobchodníka či výrobce. Z hlediska ATI je však vůbec nejrozumnější koupit jednu high-endovou kartu, namísto dvou mainstreamových a SLI úplně vynechat.

cappy

Nejnovější články