NVIDIA Quad SLI už v prosinci 2005?
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA Quad SLI už v prosinci 2005?

16. 10. 2005 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

NVIDIA pracuje na dalších ultimativních řešeních, které se týkají technologie SLI.

Tedy možnosti zapojit dvě karty s NVIDIA čipy do páru a získat tak výkon navíc. Quad SLI potom znamená, že se na výkonu budou podílet celkem čtyři grafické čipy (GPU). Zatím není zřejmé, jaké technické řešení NVIDIA pro Quad SLI zvolí a jestli bude realizované pomocí nějakých speciálních propojek nebo pomocí čipsetu a softwarově, čistě přes sběrnici PCI-Express. Možných řešení je hned několik, základní desku pro "Quad SLI" má třeba GigaByte, tj. desku se čtyřmi PCI-Express sloty (co potřebuje v max. konfiguraci 1000 Wattů zdroj ;).

Aktuálně se na trhu nacházejí grafické karty se dvěma čipy na jednom PCB, které však do páru a do SLI zapojit nelze. Jedním z takových je 24,5 centimetru dlouhé monstrum ASUS N7800GT DUAL. Jen nepatrně delší než karta, než bylo 3dfx Voodoo 5 5500. Recenzi nového „drobečka“ od ASUSu mají právě na PC Perspective nebo HEXUSu.

Kromě toho, že ASUS k této kartě dodává externí napájecí adaptér (to pro případ, že by majitelův PC zdroj nestačil) je zajímavá mimo jiné tím, že v některých hrách, které nejsou limitovány výkonem procesoru nebo zvoleným způsobem renderingu v ovladačích, jí absolutně neklesá výkon bez ohledu na rozlišení. To je fajn. Tedy až na jednu drobnost. Pokud nejsou dodrženy výše zmíněné podmínky, výkon je srovnatelný s klasickou špičkovou grafickou kartou poslední generace s jedním GPU. A to je problém.

Pokud se totiž nacházejí objektivní technické překážky, které dvěma čipům zapojeným do páru zabraňují v tom, aby naplno ukázaly svůj potenciál a výrazně zvýšily výkon, je třeba si položit otázku, jestli se pak vyplatí mít propojené čipy čtyři? A když, tak kdy? Jak dlouho bude trvat, než se podaří dořešit technické problémy, které nepochybně u takového řešení vzniknou? Uvidíme v prosinci.

zdroj: Cbase

cappy

Nejnovější články