NVIDIA dohání ATI, Intel stále vede
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA dohání ATI, Intel stále vede

23. 9. 2006 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Ve druhém čtvrtletí 2006 dosáhly prodeje grafických čipů obratu 5,88 miliardy dolarů.

V celkovém součtu si prvenství za nejprodávanější značku odnesl Intel (jako již tradičně hlavně díky integrovaným grafikám), když obsadil 35 procent trhu. Na druhém místě se ocitla ATI s 26 procenty a NVIDIA zůstala na třetím místě, s 24 procentním podílem. Náskok ATI nad NVIDIÍ se ztenčil poté, co NVIDIA i v tomto měsíci zvyšovala svoje prodeje, zatímco ATI stagnovala. Není od věci připomenout, že NVIDIA v kolonce "osamocené grafické čipy pro grafické karty" už čtyři po sobě následující čtvrtletí před sebe nikoho nepustila. Ani Intel, ani ATI.
Zajímavé je, že hodně marketingově propagovaná řešení dvou vzájemně propojených karet, u ATI pojmenovaná jako CrossFire a u NVIDIE jako SLI, nemají ve vztahu k vzájemnému soupeření až takovou váhu, neboť představují jenom 0,5 procenta trhu. Na druhou stranu je ale fakt, že oněch 0,5 procenta trhu je v tomto případě vyjádřeno příjmy v podobě 86,2 milionů dolarů za posledních 12 měsíců a 28,4 milionů jen za druhé čtvrtletí 2006. A to není málo. Přičemž SLI je mnohem populárnější než CrossFire, ačkoliv přesná čísla z pochopitelných důvodů neexistují. Například podle zprostředkovaných anket, jako je ta na Steamu, je to 98 procent ve prospěch SLI.

Ale vraťme se ještě na chvíli k Intelu. Tak zvané "kancelářské počítače" jsou z dlouhodobého hlediska neuvěřitelný fenomén. Přesnější čísla opět chybí, ale s určitostí víme, že grafických čipů pro desktopy se prodalo v druhém čtvrtletí celosvětově 52,29 milionů. Z toho 62,5 procenta, tedy nějakých 32,7 milionů GPU, bylo "integrováno" v čipových sadách pro základní desky a určeno do kancelářských počítačů. Odhadem můžeme říci, že nejméně 70-80 procent z tohoto počtu bude náležet Intelu.

zdroj: EET

cappy

Nejnovější články