NVIDIA a Intel opět ve sporu
zdroj: tisková zpráva

NVIDIA a Intel opět ve sporu

24. 2. 2009 15:15 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Pes je zakopán v integrovaném paměťovém řadiči. Může NVIDIA dělat čipsety pro Nehalem nebo ne?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva O tom, že se Intel a NVIDIA nemají zrovna v lásce, svědčí velké množství sporů mezi oběma společnostmi. Jmenujme například kampaň NVIDIE, že pro hraní her vám stačí i to nejlevnější dvoujádro nebo obstrukce, které dělal Intel po uvedení čipsetu Ion pro procesory Atom. Už se zdálo, že se situace uklidňuje, ale tento týden se objevilo další jablko sváru. Jsou jím opět čipsety. Konkrétně jde o to, zda má NVIDIA platnou licenci pro výrobu nových čipsetů pro nové procesory Intel Core i7 a chystané Core i5 či nikoliv.

Pes je zakopaný v integrovaném paměťovém řadiči. Zatímco všechny procesory Intel měly v minulosti paměťový řadič v čipsetu, tak procesory architektury Nehalem jej mají z důvodu rychlejší komunikace v procesoru. Intel proto přišel s názorem, že NVIDIA nemá platnou licenci pro tvorbu čipsetů k těmto procesorům. To zelený výrobce grafických karet pochopitelně odmítá, licence prý platí pro procesory s i bez paměťového řadiče. Celý spor proto pravděpodobně skončí u soudu.

Možná vás také napadlo, proč NVIDIA dosud nevydala vlastní čipset pro procesory Core i7 a jediným čipsetem je tak Intel X58. Mohou za to právě spory Intelu s NVIDIÍ, kdy musela NVIDIA Intelu ustoupit a vlastní čipset pro Nehalem nevyrobila. Nastala proto otázka SLI u této lukrativní platformy, která skončila tím, že NVIDIA vybrané desky pro SLI licencovala. Vše završila smlouva před pár dny, která umožňuje rozběhat SLI na libovolné X58 desce, po čemž Intel dlouho prahnul. NVIDIA tedy v současné době nemá důvod dělat čipset pro procesory Core i7, o který také vůbec nejde.

Celý ten humbuk je kvůli chystané mainstreamové platformě Lynnfield, kterou Intel uvede v polovině tohoto roku. Půjde o nové procesory Core i5, což budou ořezané Core i7 s podstatně nižší cenou a určené do levnějších počítačů, které se prodávají v několikanásobně větších počtech než highendové sestavy. Právě pro tyto procesory chce NVIDIA vyrobit vlastní čipset, který by navázal na úspěchy současného čipsetu nForce s integrovanými grafickými čipy GeForce 9400. Zda se mu to nakonec podaří či ne rozhodne nejspíš až soud. Náš názor je, že se obě společnosti stejně jako v minulosti dohodnou. Prioritou pro obě je totiž zisk a také nátlak výrobců desek na Intel bude v touze po zisku obrovský.

zdroj: bit-tech.net

tomas_sulc

Nejnovější články