Novinky od NVIDIE
zdroj: tisková zpráva

Novinky od NVIDIE

26. 8. 2009 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Spekulace o nové generaci karet, GeForce G 210 a PhysX v Batmanovi jen bez Radeonu v PC.

Zatímco u AMD a grafických akcelerátorů je již jisté, že se nové generace karet dočkáme už doslova za pár dní (konkrétně 10. září), o nové generaci karet od NVIDIE dosud nevíme nic. Stále častěji se však spekuluje o následujícím scénáři. Je známo, že NVIDIA připravuje novou 40nm zmenšeninu současného 55nm jádra GT200b, které je zase menší verzí 65nm GT200. Novinka bude podle počtu shaderů značena GT212-GT218 a půjde také o první generaci čipů NVIDIA, která bude podporovat DirectX 10.1.
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Je nelogické, aby NVIDIA napřed uvedla úplně novou generaci G300 a až po ní představila zmenšeninu současného jádra, čímž by doslova zazdila prodeje výkonnějších verzí 40nm jádra GT200 (případně by je musela prodávat za velmi nízké ceny). O nové generaci karet toho navíc moc nevíme, což je přinejmenším nezvyklé, pokud by se mělo uvedení odehrát v řádu týdnů jako je to u ATI a jejího jádra RV870 (ATI Radeon HD 5870). Pravděpodobné proto je, že NVIDIA proti RV870 za pár týdnů nasadí právě nové 40nm jádro GT200 a na trh uvede "GeForce GTX 290", což bude pouze přetaktovaná GeForce GTX 285 s nižší spotřebou, vyššími takty a podporou DirectX 10.1. Vlastní uvedení nové generace dosud zvané G300 se potom bude konat třeba až na konci října nebo v listopadu.

Úzce s tím souvisí také informace o nové lowendové GeForce G 210, která je právě osazena 40nm jádrem GT200, konkrétně GT218. Podle značení můžete snadno usoudit, že jde o velmi levnou kartu, o čemž svědčí i parametry: 16 unifikovaných shaderů, 64bitová sběrnice a 512 MB DDR2 pamětí na nízké frekvenci. To má však vynahradit velmi nízká spotřeba a akcelerace HD videa až do 1080p, což se bude v HTPC, do kterých je tato karta určena, hodit.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Dále tu máme něco o PhysX, co nepotěší majitele grafických karet ATI Radeon. Těšili jste se, že si třeba nového Batmana vychutnáte včetně PhysX efektů na svém ATI Radeonu tím, že si koupíte levnou NVIDIA GeForce (např. 9600 GT) a budete ji používat jako PhysX akcelerátor pod Windows 7? Máte smůlu. NVIDIA se totiž rozhodla, že PhysX bude možné aktivovat jen v "GeForce sestavách" - pokud máte v počítači jako grafický akcelerátor Radeon, nepomůže vám ani GeForce v druhém slotu. Proč takto radikální řešení? To ani nám není jasné… Obrázek zdroj: tisková zpráva

Nakonec trocha spekulací. Jeden z hlavních designérů grafických čipů NVIDIE William J. Dally se v rozhovoru pro EETimes rozhodl poodhalit plány NVIDIE do budoucna. V roce 2015 (za šest let) bychom se tak měli dočkat 11nm čipu, který ponese 5000 unifikovaných shaderů a bude mít hrubý výkon 20 TFLOPS, tedy cca dvacetinásobek GeForce GTX 280. No nezní to lákavě? (dally foto)
zdroj: InPai

tomas_sulc

Nejnovější články