Kauza AMD vs. Intel se přiostřuje
zdroj: tisková zpráva

Kauza AMD vs. Intel se přiostřuje

13. 7. 2005 12:12 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Vyšetřovatelé z Evropské Komise (EC) provedli razii v několika evropských kancelářích společnosti Intel a stejně tak u vybraných počítačových distributorů a výrobců počítačů (týkalo se například společnosti Dell).

Jejich cílem bylo zajistit případné důkazy a dokumentaci o nekalém chování Intelu v kauze monopolistických praktik, kterých se měl údajně dopustit na úkor konkurenční společnosti AMD.
Mluvčí Intelu to komentoval slovy, že evropská komise 12. července 2005 prohledala dvě kanceláře Intelu v regionu EMEA (Europe, Middle East and Africa), Intel Swindon a Mnichov. A že normální postup Intelu v takových případech je pokusit se spolupracovat s autoritami agentury regulátora a stejně tak že postupovali i v tomto případě. Intel věří, že jeho obchodní praktiky jsou férové a v mezích zákona, dodal.

Zástupci AMD byli spokojeni s kroky příslušných orgánů. Podle nich je to dobrá zpráva pro spotřebitele v celé Evropě, neboť každý má velký zájem na tom, aby se odhalila celá pravda o proti-konkurenčním chování Intelu a aby toto bylo napraveno. AMD dále tvrdí, že Intel v současné době reálně ovládá 90 procent příjmů z celého trhu procesorů pro počítače s instalovanými operačními systémy Microsoft Windows nebo Linux. A dále, že dosahuje 78 procentního podíl na trhu - a to pouze na základě kartelových dohod a porušování antimonopolních zákonů.

V minulých měsících AMD napadla Intel ze stejného důvodu také na území Japonska, požadujíc 55 milionů dolarů jako odškodné za porušování tamějších antimonopolních zákonů. Japonská FTC (Fair Trade Commission) dala AMD za pravdu, když zjistila, že Intel tyto zákony skutečně porušoval, protože nabízel výrobcům počítačů dodatečné slevy na svoje procesory za to, že nebudou kupovat procesory AMD (či procesory jiných výrobců) nebo jejich nákupy omezí na minimum.

zdroj: Reuters

cappy

Nejnovější články