Jak to vypadá s AGP slotem?
zdroj: tisková zpráva

Jak to vypadá s AGP slotem?

19. 11. 2005 13:13 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Společnost Diamond Multimedia ve čtvrtek oznámila, že jimi ohlášená grafická karta ATI RADEON X1800 XT pro slot AGP se vyrábět nebude.

Technický údaj "AGP 8x" v tiskové zprávě byl pouhý omyl. Je tedy velmi pravděpodobné, že ani ostatní výrobci žádnou AGP variantu nových grafických karet s čipy ATI nechystají. Potvrdil to i tiskový mluvčí ATI Andrzej Bania, když řekl, že ATI nechystá žádnou AGP kartu, která by stála více jak 400 dolarů nebo byla součástí nové modelové řady. Navíc má ATI v současné době AGP nabídku poměrně pestrou (RADEONy X800 XL, RADEONy X800 GTO a další) takže si tímto způsobem vypomáhat nepotřebuje.
Realita je taková, že drtivá většina počítačů je stále vybavena AGP slotem. Je pochopitelné, že když uživatel přemýšlí o upgradu, zkusí nejprve tu "levnější" variantu a dostupné prostředky investuje do grafiky, než aby je dělil mezi GFX a motherboard. NVIDIA to pochopila rovněž a i když je v poněkud jiné situaci než ATI, hodlá svojí nabídku AGP karet dále posilovat. Týká se to i nově uváděných modelů. Sice nevíme, jak to bude u případné GeForce 7600 (jaro 2006), ale nová GeForce 6800 GS by určitě měla dostat do vánoc AGP 8x variantu.

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články