HW news - levé české ručičky
zdroj: tisková zpráva

HW news - levé české ručičky

18. 12. 2001 15:58 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Ne, nehodlám zde vyvracet to staré dobré přísloví o šikovnosti českých kutilů, techniků, servisáků, údržbářů, jen jsem se nedávno přesvědčil, že výjimka potvrzuje pravidlo, jelikož jsem byl konfrontován s krutou pravdou, a to s tím, že tou nešikovnou výjimkou jsem bohužel já :))
Hnán touhou po vysokém výkonu, chtěl jsem z útrob počítače vyndat mého Durona a pomocí vodivé pasty spojením L1 můstků odemknout multiplikátor (násobič základní frekvence, který je od výrobce schválně uzamčen, nelze tedy měnit), aby jsem pak vyždímal co nejvyšší 3DMARK skóre.

Myslíc na to, že si musím dávat pozor hlavně na procesor, a natěšen a pospíchajíc, jsem ovšem zapoměl, že bych si měl dávat pozor i při demontáži chladiče a zrovna když jsem šroubovákem tlačil na úchytku chladiče v dobrém úmyslu chladič sundat, zpropadený šroubovák, hnán mou zbrklou silou, na chladném kluzkém kovu úchytky vyklouzl a elegantně, přesně a s razancí se zaryl do integrovanách obvodů na plošném spoji blízko procesoru :))

I když to nebylo poprvé v životě, co mé "šikovné" ruce něco podobného v počítači vyvedly, teď mě přepadl podivný pocit, že tentokrát budu za svou neopatrnost ztrestán. To se potvrdilo po zapnutí počítače, který kromě zdroje, větráčků a diagnostických diod (MSI D-Bracket) vůbec nezareagoval. Zmíněná technologie D-Bracket na novějších MSI deskách pomocí různých kombinací čtyř diod, svítících buď zeleně nebo červeně, umožní odhlalit různé závady hned při startu počítače. V mém případě svítily všechny zlověstně červeně a tak jsem se se zlou předtuchou otevřel manuál k desce. Dočetl jsem se jenom to, co jsem čekal - 4 červené diody = procesor je v pánu :)) V mém případě se to netýkalo přímo procesoru, ten je v pořádku, což sem odzkoušel na jiném počítači, porucha bude někde ve zničené elektronice u procesoru. Jak jsem posléze lupou zjistil, mému šroubováku padl za oběť například malý rezistor, hned vedle procesoru, tomuto odporu jsem prostě šroubovákem urazil kus pláště.

Už jsem zahájil svépomocné záchranné práce, jelikož dvě desky za měsíc opravdu kupovat nechci, včera už sem dokonce na chvíli zaznamenal úspěch, když jsem se zkoušel vrtat ve zmíněném zničeném odporu ale tento úspěch už se mi kdoví proč nepodařilo zopakovat a udržet :)) Budiž je můj příběh zkušeným overclockerům pro zasmátí a nezkušeným varováním:

šroubovák, ač za 100kč, dokáže během sekundy zničit desku 50x dražší !!!! :))))))

(tímto se na vás také obracím, pokud byste někdo věděli o firmě, člověku, který by mi dokázal s deskou pomoct, nebo alespoň třeba přesně diagnostikovat řešení, můj mail je brko@wo.cz, dík)

nové Celerony v lednu
Na začátku ledna Intel představí dva nové procesory Celeron postavené na jádru Tualatin. Lišit se především budou velikostí L2 cache paměti, která byla zdvojnásobena na 256kB z původních 128kB, které byly k dispozici u Celeronů postavených na jádru Coppermine. Frekvence FSB přitom zůstává stejná - 100MHz. První nové Celerony by měly pracovat na frekvencích 1GHz a 1.1GHz, následovány Celeronem 1.3GHz. Ceny by měly odpovídat současným částkám, které by jste dali za Celerony na starším jádru Coppermine.

Detonator v23.11 vs. Detonator v21.83
Převážně hráčská sajta FiringSquad provedla a uveřejnila porovnání výkonu Detonátorů 23.11 a 21.32, ovladačů to karet od firmy NVIDIA. Test dopadl jen mírně ve prospěch novější verze, která předvedla vyšší výkon v DirectX testech, jinak byly výsledky velice velice podobné. Pro konkrétní data a grafy skočte sem.

Recenze HW:
recenze grafické karty Asus V8200 Ti500 Deluxe (NVIDIA Geforce3) (přeloženo z německého originálu pomocí autoamtického překladu translate.google.com
recenze grafické karty Visiontek Xtasy 6964 GeForce3 Ti500 64MB
recenze grafické karty Visiontek Xtasy 6564 GeForce3 Ti200 64MB
recenze motherboardu MSI 845 Ultra (čipset Intel i845D)
recenze motherboardu MSI K7T Turbo Limited Edition RAID
recenze motherboardu MSI 845i Pro2

Ovladače, užitečné prográmky:
Creative.PC-DVD.Encore.Dxr3.Drivers.pro.Win2000/XP - nové ovladače pro majitele Creative PC-DVD Encore Dxr3 určené pro win2k/XP
Gravis.Experience.v4.5.RC2 - nové ovladače pro tyto herní zařízení od Gravise: Xterminator Force, Xterminator Dual Control, Xterminator Digital GamePad, Eliminator Precision Pro, Eliminator Joystick, Eliminator AfterShock, Eliminator GamePad Pro, BlackHawk Digital, GamePad Pro, Stinger, a Destroyer AfterShock. Určeno pro Win98/ME/2000/XP. Nuntostí pro instalaci je mít nainstalované DirectX 8.0 nebo vyšší. Jak je z názvu vidět jedná se o beta verzi, tudíž není zaručeno, že vám bude fungovat na 100%
Nero.ASPI.Driver.pro.WinNT/2000/XP.v2.0.1.41 - nová verze ovladače ASPI rozhraní pro Win2000/XP od firmy Ahead. Tento ovladač je využíván výborným pálícím programem Ahead Nero Burning ROM. Pro instalaci stáhnutý soubor zkopírujte do adresáře Nera.
VIA.PCI.Latency.patch.v0.19 - patch opravující problémy některých zvukových karet a IDE zařízení nastavájících na některých konfiguracích s VIA čipsetem (sám sem byl nějakou dobu obětí těchto nepříjemností :)) Případné problémy můžete s ostatními řešit například tady
CD.Check.v3.0.0.19.beta(freeware) - program pro kontrolu vypálených CDR

brko

Nejnovější články