Hardwarová poradna - řešení problémů
zdroj: tisková zpráva

Hardwarová poradna - řešení problémů

11. 8. 2009 10:10 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Jaký Radeon do tichého PC / Při hraní se mi sekne PC / Crossfire či jednu kartu / Co brzdí běh GTA IV?

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Dotaz #1: Mám zostavu AMD Athlon X2 5050e, 4 GB DDR2 RAM, zdroj 600 W Fortron. Chcem si kúpiť grafickú kartu, avšak uprednosním tichú, s menšou spotrebou, mé PC je velmi tiché. Môj plán je ATI 4850 1 GB, pretože 4770 je nedostupná. Výkonový rozdiel ATI 4870 od 4850tky nepoznám, takisto ako neviem výkonový rodiel 4870 s 512 a 1 GB pamätov. O koľko mi to zvýši celkový grafický výkon a poprosím Vás este o radu, čo ponúká v této kategorii NVIDIA kedže tam nemám prehľad.

Řešení: Bohužel nevím, v jakém hrajete rozlišení, nicméně u karet jako Radeon HD 4850 je v běžných rozlišeních (do 1920 × 1200 px) rozdíl mezi 512 MB a 1 GB VRAM téměř nulový (výjimkami jsou jen GTA IV a Far Cry 2). Proto bych raději ušetřil a koupil kartu s 512 MB paměti. Pokud chcete maximálně ušetřit, kupte si Radeon HD 4730, který se prodává okolo 2000 korun včetně DPH. O něco dražší je v současné době nejvýhodnější grafická karta na trhu Gainward GTS 250 512 MB. Stojí 2300 Kč s DPH, je stejně výkonná jako o pár stokorun dražší HD 4850 512 MB a navíc k ní dostanete zdarma plnou verzi World of Warcraft (tato nabídka platí i u vybraných prodejců na Slovensku). Více se už připlácet nevyplatí, protože HD 4850 má při stejném výkonu jako zmiňovaná GTS 250 horší poměr cena/výkon a Radeon HD 4870/GeForce GTX 260 vám už pro změnu neutáhne procesor. Osobně bych tedy volil onu GTS 250 od Gainwardu. Ztišit ji pak můžete poměrně snadno chladičem AC Accelero S1 v kombinaci se 120mm ventilátorem na nízkých otáčkách (což budete muset na 90 % udělat i v případě, že sáhnete po jiné kartě).

Dotaz #2: Mám zostavu Athlon 64 X2 5000+, 2GB RAM 800 MHz, ATI Radeon HD 4850, zdroj Trust 520W + 20" monitor LG. Neviem sa rozhodnúť, či by bolo lepšie kúpiť ešte jednu 4850ku + dosku a dať ich do CrossFire (v tom prípade by som chcel poradiť nejakú vhodnú dosku), alebo radšej kúpiť nejakú novšiu, výkonnú kartu a mať len jednu.

Řešení: S CrossFire (a samozřejmě také SLI) jsou obecně dost velké problémy (spotřeba, hlučnost, microstuttering, škálování), tudíž vždy raději kupujte jednu výkonnější kartu než dvě pomalejší. Ve vašem případě však prostá výměna karty nemá smysl, protože vás bude brzdit pomalý procesor. Pokud tedy upgrade, tak jedině společně s výměnou procesoru, jinak si v praxi téměř nepomůžete. Osobně však myslím, že zatím nemůžete mít až na pár výjimek s plynulostí nových her problémy, proto bych s upgradem ještě pár dní počkal a na podzim provedl kompletní výměnu počítače, třeba za platformu Core i5.

Dotaz #3: Mám Asus P5Q PRO, Core 2 Duo E8400, GeForce 9800GTX+, 4 GB RAM a 500W zdroj Fortron. Problém je, že u většiny her, prostě po nějaké době se PC sekne, monitor je bez signálu a někdy se i sekne zvuk, někdy to udělá i u HD videa. Poté musím restartovat. Zkoušel jsem vše možné — memory test, oZone3D, 3DMark Vantage — vše OK, jiné Windows (XP), jiné ovladače na grafiku, ale problém přetrvává.

Řešení: Vše nasvědčuje tomu, že se PC v zátěži přehřívá. Zkusil bych jej nechat dlouhodobě v zátěži (3DMark kartu plně nevytíží, lepší je FurMark) a sledovat teploty. Pokud se přehřívání potvrdí, bude nutné zlepšit průchod vzduchu ve skříni a od věci nebude ani nanést novou pastu na procesor/grafickou kartu. Pokud to nepomůže, přehřívající se hardware bych reklamoval.

Dotaz #4: Sestava: GeForce GTX 295, Core 2 Quad Q9650, 4 GB RAM, Windows Vista 64bit. Zkoušel jsem hrát GTA IV, ale na střední detaily nemám víc než 35 fps. Nevím, proč mi jisté hry nejdou alespoň tak, jako je adresováno na různých webech. Všimnul jsem si taky, že GTA IV mi najde jenom 896 MB paměti, což je asi polovina mé karty.

Řešení: Důvodem, proč vám GTA IV nejede rychleji, je limitace procesorem. Osobně jsem hru teď hrál s Core 2 Quad QX9650 přetaktovaným na 4 GHz a také nemám více jak 40 fps. Nároky hry na CPU jsou zkrátka obrovské. A proč vám nejedou jiné hry? GTX 295 je sama o sobě velmi náročná na výkon CPU (Core 2 Quad na 3 GHz není žádný rekordman) a plně její potenciál využije jen Core i7. Je také možné, že vám v dané hře SLI nefunguje a jedete jen na jednu kartu. A proč vám GTA IV vidí jen 896 MB VRAM? Ve SLI se paměť nesčítá, všechny textury se musí nahrávat dvakrát a hry mají k dispozici opravdu jen 896 MB VRAM, není to žádná chyba.

Prosba na ostatní čtenáře: Své dotazy prosím zasílejte pokud možno psané s diakritikou a slušnou češtinou. Bohužel musíme 90% dotazů kompletně přepisovat kvůli chybějící interpunkci, diakritice a hrubkám a výrazům jako "plz" a podobně. Ušetří nám to spoustu času a budeme moci zodpovědět více dotazů, které zašlete na hwporadna@gmail.com - děkujeme. Váš velký zájem o naši poradnu nás samozřejmě těší a pevně věříme, že budete s poskytnutými radami spokojeni. Alternativní řešení problémů pro tyto čtenáře případně můžete napsat do diskusního fóra.

zdroj: vlastní

tomas_sulc

Nejnovější články