GeForce 6200 s Turbo Cache technologií
zdroj: tisková zpráva

GeForce 6200 s Turbo Cache technologií

15. 12. 2004 19:19 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

GeForce 6200 je známa jako levná karta s docela slušným výkonem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva I když spadá mezi low-end, nabízí řadu moderních technologií, včetně podpory pixel a vertex shaderů 3.0. Těsně před Vánocemi se NVIDIA rozhodla trochu oživit svojí nabídku grafických karet a uvést na trh dlouho vyvíjenou technologii pojmenovanou jako Turbo Cache. Pravděpodobně budou existovat minimálně dvě varianty GeForce 6200 TC - a to NVIDIA GeForce 6200 Turbo Cache (64bit) a NVIDIA GeForce 6200 Turbo Cache (32bit). Obě s jádrem na frekvenci 350 MHz, třemi jednotkami na zpracování geometrie, čtyřmi renderovacími cestami a čtyřmi texturovacími jednotkami. Myslíte, že Turbo Cache znamená výkon navíc? Omyl. Je to jenom vzletné marketingové pojmenování pro technologii sdílení operační paměti.

Tyto karty totiž mají velmi malou video RAM. 32 MB u 64-bitové verze a 16 MB u 32-bitové verze. Rychlá video RAM v tomto případě funguje jenom jako vyrovnávací paměť (cache). Jestliže hra vyžaduje větší paměť třeba pro textury, normálové mapy, pro cokoliv (což je případ prakticky všech moderních her, karta si potřebné místo vyhradí v operační paměti. Technologie Turbo Cache tedy umožňuje grafickému čipu zapisovat data přímo do operační paměti přes sběrnici PCI-Express. Vše je řízeno softwarově a je to relativně rychlé. Záměrně říkám relativně...

Problém je v tom, že grafická karta nemá neustálý přístup k potřebným datům. Dostat data z/do operační paměti přes všechny optimalizace nějakou dobu trvá. Jsou tam obrovské latence čili zpoždění. Než se rozmyslí GPU, že něco chce, než se požadavek protáhne přes PCI-Express, než řadič paměti najde v RAM to, co GPU právě hledá, než se data vypotácí z RAM a konečně než se tahle binární grupa vrátí stejnou cestou zpátky do GPU - trvá to neskutečně dlouho. GPU tak většinu času připomíná kávomlýnek, co mele naprázdno. Pochopitelně se to podepíše na výkonu. Nové GeForce 6200 TC jsou tedy pomalejší, než klasická 6200 se 128 MB paměti. Dokumentuje to řada benchmarků včetně Far Cry:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Na věc se ale dá dívat i trochu jinak. Není vůbec těžké pochopit, proč NVIDIA tuto technologii uvedla do praxe. Videopaměť sice může být levná, ale nezřídka tvoří skoro polovinu výrobní ceny grafické karty. A v některých případech je to ještě více. Vyrábět levné grafické karty s cenou okolo 99 - 129 dolarů, znamená použít k jejich výrobě co nejméně komponent. Zredukovat co se dá. A paměť je zkrátka na ráně jako první. Proto nepřekvapí, že technologii NVIDIA Turbo Cache prakticky okamžitě adoptovalo přes 70 společností na celém světě. Recenze naleznete na stránkách: Anandtech, TechReport (další sem budeme průběžně doplňovat).
zdroj: NVIDIA

cappy

Nejnovější články