Čipset ATI RADEON Xpress 200 v číslech
zdroj: tisková zpráva

Čipset ATI RADEON Xpress 200 v číslech

9. 11. 2004 16:16 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Desktopové čipsety ATI nikdy v minulosti úspěšné nebyly.

Ani technologicky (tedy snad až na jednu světlou výjimku) a bohužel ani komerčně. To se nyní může změnit. Včera večer odpadly všechny právní zábrany a tak mohly internetové servery publikovat informace, jak nový čipset dopadl ve srovnání s tou nejostřejší konkurencí. Takže, co je Xpress 200 zač a jak si vede?
Čipová sada RADEON Xpress 200 je určena jak pro Pentia, tak pro procesory AMD Athlon 64 (Socket 754 i 939). Prozatím se bude vyrábět ve dvou verzích, 200P a 200G. Přičemž verze 200G nabízí integrované grafické jádro pracující na frekvencí 350 MHz, které je založeno na současném RADEON X300. Grafický čip je schopen sdílet operační paměť, může však mít i vlastní frame buffer. Splňuje specifikace DirectX 9, má dvě renderovací cesty s jednou texturovací jednotkou na každou a z výše uvedených důvodů je pomalejší, než RADEON X300. Obě verze čipsetu podporují sběrnici PCI-Express x16, rovněž dva sloty pro SLI, Multi Rendering, čtyři sloty PCI-Xpress x1 a HyperTransport na frekvenci 1 GHz. Video výstupy, včetně DVI-I, TV-Out, analogového D-Sub, bezpečnostní nástroje TPM 1.1 a 1.2 a podporu pro AMD virus protection. Pokud je do základní desky s integrovaným grafickým jádrem instalována karta ATI, ovladače umožní zapnout výstup na více monitorů. Tento zvláštní "Multi monitor mode" dokáže obsluhovat až 4 monitory.

SouthBridge ATI XP400 podporuje 4 SATA porty, 2 PATA porty, 8 USB portů a integrovaný RAID 0 a 1. SoutBridge M1573 od ULi Electronics jsou také podporovány. K propojení NorthBridge a SouthBridge použilo ATI dvě PCI-Express x1 propojení. V porovnání s konkurencí je jasné, že po technologické stránce ATI skutečně míří k co nejlevnějšímu řešení a chce konkurovat především čipsetům VIA. V soupeření s NVIDIÍ to v tomto směru bude horší. nForce 4 má Native Command Queuing, SATA RAID 0+1; a to zatím ATI nemá.

V testech je zkreslující ta skutečnost, že základní desky s novými čipsety VIA K8T890 a nForce 4 zatím nejsou k dispozici. Pro srovnání musela být použita AGP nForce 3 Ultra a K8T800. I tak se ukázalo, že ATI RADEON Xpress 200 je sice schopen překonat základní desku s čipsetem K8T800 Pro, ale podstatně zaostává za NVIDIA nForce 3. Dá se ale předpokládat, že ATI po vylepšení ovladačů svoje výkony zlepší. Testy naleznete na stránkách: 3DGpu , AnandTech , DriverHeaven , HotHardware , PC Perspective , TechReport a Tom's Hardware.

zdroj: Tom'sHW

cappy

Nejnovější články