Budoucnost softwarových ovladačů pro GFX
zdroj: tisková zpráva

Budoucnost softwarových ovladačů pro GFX

12. 10. 2005 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

ATI i NVIDIA pracují na verzi softwarových ovladačů, které by měly umožnit grafickým kartám těžit z výkonu procesorů s dvěma (a více) jádry.

V současné době jsou hry programované jako typické single-thread aplikace. To znamená, že jedno jádro v procesoru zpracovává hru a to druhé se jenom veze. Zpravidla nedělá vůbec nic. Majitel takového procesoru s dvěma jádry (a to většinou drahého procesoru) si tak neužije ve hrách výkon navíc, které by mu druhé jádro mohlo poskytnout a je pro něj tedy výhodnější zakoupit procesor normální, s jedním jádrem.
To by se v dohledné době, za cca dva až tři měsíce, mohlo změnit. Zatím není přesně jasné, co je možné s ovladači v tomto směru přesně udělat, ale předpokládá se, že ovladače odlehčí grafické kartě v případě, že bude přespříliš vytížena. A to tak, že některou práci přesměrují právě na volné jádro procesoru (mohlo by se to týkat například vertex procesingu). Nárůst výkonu by pak mohl být až plus 30 procent. Což není sice moc, ale je to rozhodně lepší než nic.

zdroj: X-BitLabs

cappy

Nejnovější články