Benchmarky Catalystů 9.3
zdroj: tisková zpráva

Benchmarky Catalystů 9.3

30. 3. 2009 22:22 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Jedinými hrami, v nichž došlo k zvýšení výkonu, jsou Lost Planet Colonies a Crysis Warhead.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva ATI, grafická divize AMD, má ve zvyku přinášet ovladače pravidelně jednou měsíčně. Ty březnové společnost uvolnila před pár týdny, ale má smysl je instalovat? Rozhodně ano pro ty, kteří zkouší betu operačního systému Windows 7. Catalyst 9.3 je totiž první verzí, která podporuje WDDM 1.1 v nich. Naopak zklamáni budou majitelé starších Radeonů od 9500 až po X1950 XTX. Catalyst 9.3 je totiž poslední verzí, který je podporuje. Dále budou nové ovladače pro tyto karty vycházet maximálně jednou za tři měsíce. To je z výraznějších technologických změn vše, Catalyst 9.3 tedy mohou oslovit jen výkonem. Ten pravidelně měří redaktoři známého magazínu ComputerBase.

Předem ještě uvedu, že všechny testy probíhaly na sestavě osazené procesorem Intel Core 2 Extreme QX9770 přetaktovaným na 4 GHz v základní desce Asus Rampage Extreme, operační paměť typu DDR3 měla kapacitu 4 GB a frekvenci 1600 MHz a nakonec grafická karta ATI Radeon HD 4870. Prvními prověřovanými hrami byly BioShock (graf) a Far Cry 2, v nichž Catalysty 9.3 nevykazují žádné výkonnostní nárůsty:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Také v Race Driver Grid (graf) a Assassin's Creed (graf) jsou výsledky Radeonů stejné, bez závislosti na ovladačích.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jedinými z testovaných her, v nichž Catalyst 9.3 ukázaly zvýšený výkon, jsou Lost Planet Colonies a hlavně Crysis Warhead s vyhlazováním hran. Zde zřejmě ATI konečně opravilo špatnou optimalizaci a s novými ovladači vám stoupne výkon o téměř 20%. Bohužel hra je na toto nastavení stále nehratelná kvůli dosahování pořád moc nízkého počtu snímků za vteřinu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud se podíváme na shrnující grafy, není moc co řešit. V rozlišení 1680x1050 pixelů bez AA/AF vám nové Catalyst 9.3 oproti předchozí verzi zvýší výkon o 1,5%, což je v rámci chyby měření. Po zapnutí vyhlazování hran vzrostl výkon v průměru dokonce jen o necelé procento.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Přeinstalovávat z lednových či únorových Catalystů nemá dle mého názoru žádný smysl. Pokud jste však ovladače instalovali naposledy minulý rok, uvažujte o nich. Ono když se ty procenta sečtou, tak si například oproti verzi 8.11 můžete s vyhlazováním hran zvýšit výkon o nějakých 10%, což zadarmo vůbec není špatné.
zdroj: ComputerBase

tomas_sulc

Nejnovější články