ATI zpátky v černých číslech
zdroj: tisková zpráva

ATI zpátky v černých číslech

30. 6. 2006 20:20 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

ATI zveřejnila výsledky za třetí čtvrtletí 2006 (míněno finanční čtvrtletí) a oproti stejnému období před rokem zaznamenala značné zlepšení hospodaření.

Obrat dosáhl 652,3 milionů dolarů a zisk 42,5 milionu dolarů. Průměrná marže ze všech produktů přitom dosahovala 30,1 procent. V předešlém čtvrtletí však měla ATI lepší výsledky. Obrat byl 672 milionů a zisk činil 44,8 milionů. Dosahovaná marže však byla nižší, 28,2 procenta. Mimochodem, pokud se někomu zdá taková marže příliš vysoká, tak je třeba si uvědomit, že jde o naprosto specifické odvětví. V jakémkoliv čip-byznysu jsou extrémní nároky na výzkum a vývoj, kdy každá nová architektura 3D čipů přijde na nějakých 300-400 milionů dolarů. A když se něco nepovede, nový čip například není konkurenceschopný, vývoj se nikdy nezaplatí (nebo se zaplatí jen z části). Také je to odvětví, ve kterém neexistuje něco podobného, jako "cenová stabilita". Propad cen jednotlivých produktů dosahuje během několika málo měsíců až -80 procent.
Něco podobného se stalo ATI ve třetím čtvrtletí minulého roku, kdy si na svůj účet připsala provozní ztrátu 445 milionů dolarů. Analytici se už také umoudřili a snížili odhady budoucích obratů ATI na nějakých 620-660 milionů dolarů (z původních asi 710). Přesto panuje mírný optimismus, velké slevy procesorů od AMD a Intelu by mohly nastartovat slušné prodeje, hlavně u Notebooků, což je jedno z klíčových odvětví ATI. No a kdyby na trh přišly nové Windows Vista, mohla by být čísla ATI ještě lepší. Nic to ale nemění na faktu, že NVIDIA v tuto chvíli s největší pravděpodobností hospodaří lépe. Čísla za třetí čtvrtletí zatím nejsou známa, ale například její první čtvrtletí bylo rekordní a znamenalo zisky v hodnotě 90,7 milionů dolarů.

zdroj: ATI

cappy

Nejnovější články