ATI R520 Fudo ve 3. čtvrtletí 2005?
zdroj: tisková zpráva

ATI R520 Fudo ve 3. čtvrtletí 2005?

8. 7. 2005 9:09 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Společnost ATI předpokládá, že se jí podaří zahájit masový prodej 0,09 mikronových grafických čipů R520, R530 a RV515 v polovině 3.

čtvrtletí 2005. Mělo by se tak stát poté, co se podaří odstranit blíže nespecifikované problémy s výrobou. Na začátek roku 2006 pak ATI plánuje uvedení čipu R580, jakožto představitele úplně nové generace. Paradoxně, dokončení prvních předprodukčních vzorků R580 se očekává v nejbližší době.
Média si zatím marně lámou hlavu s odpovědí na otázku, co za zpožděním R520 ve skutečnosti stojí. Co ho vlastně zapříčinilo? Jedním z možných vysvětlení jsou i spekulace o dech beroucích technických parametrech R520. O 24, či dokonce o 32 renderovacích cestách v jeho jádře a o pracovních frekvencích přesahujících 600 MHz. Některé spekulace také říkají, že R520 by snad mohla být úplně nová, specifická architektura, s jejíž výrobou dosud nejsou žádné zkušenosti. Čip už údajně nemá mít klasické renderovací cesty, pipeline, ale má být plně programovatelný. Bez ohledu na tyto dohady je bohužel smutnou skutečností, že ATI propásla druhý cyklus na OEM trhu a přišla tak o možnost dodávat svoje karty do high-end počítačů vybraných výrobců. Všechny kontrakty pro sebe získala NVIDIA s GF 7800 GTX. Doufejme, že se ATI podaří stihnout alespoň vánoční sezónu…

Analytici předpokládají, že by uvedení 0,09 mikronových čipů ATI mohlo mít příjemný vedlejší efekt v podobě dalšího snižování cen. Mělo by také nastat postupné vymírání AGP 8x. Hlavně z toho důvodu, že se u nejvýkonnějších řešení ani nepočítá s jinou, než PCI-Express sběrnicí, neboť ta lépe vyhovuje moderním technologiím. Poptávka po PCI-Express grafických kartách by se tak mohla i nadále zvedat a na konci tohoto roku mít vyrovnanou bilanci s AGP.

zdroj: DigiTimes

cappy

Nejnovější články