AMD opět propouští
zdroj: tisková zpráva

AMD opět propouští

21. 1. 2009 14:14 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Pod tlakem krize dává výpověď dalším více než tisíci zaměstnancům.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Finanční krize byla pro AMD topící se v dluzích v řádech miliard amerických dolarů další rána. Už v minulém roce musela společnost dvakrát propouštět své zaměstnance. Nejprve to bylo 1600 zaměstnanců v půlce roku, v prosinci se na dlažbě ocitly další tři stovky zaměstnanců. Nyní společnost s 12 tisíci zaměstnanci propouští znova. O práci přijde celkem 1100 zaměstnanců AMD. To však potřebuje šetřit, kde se dá, a tak kromě propouštění snižuje zbývajícím zaměstnancům platy. Běžní zaměstnanci přijdou o 5-10% ze svých příjmů, management o 15% a nejužší vedení včetně ředitele Dirka Myera (na fotce) přijde o 20% svého platu.

Dirk Meyer se CEO AMD mimochodem stal teprve minulý rok, kdy nahradil Hectora Ruize. Ten byl podle mnohých strůjcem obrovských finančních problémů, do kterých se AMD dostalo. Byl to totiž on, kdo rozhodl o odkoupení grafické divize ATI, která dostala AMD do finančních problémů.

AMD však zároveň uklidňuje, že ne všude je situace tak špatná. Například právě odkoupení grafické divize ATI v roce 2006 za 5,8 miliardy amerických dolarů se pomalu začíná vyplácet, hodnota ATI je v současné době o cca polovinu vyšší než tehdy. Největší podíl na tom samozřejmě má úspěšná řada grafických karet Radeon HD 4000, kterou společnost představila loni v červnu.

Když už mluvíme o propouštění, nejlépe je na tom Intel, který během finanční krize zatím nemusel propouštět vůbec. To NVIDIA propouštět musela, ale podstatně méně než ATI. O práci přišlo 360 zaměstnanců z 5500 celkově, ale firma není narozdíl od AMD zadlužená.

zdroj: Shacknews

tomas_sulc

Nejnovější články