AMD o nekalých praktikách Intelu
zdroj: tisková zpráva

AMD o nekalých praktikách Intelu

7. 5. 2008 18:18 | Hardware | autor: Redakce Games.cz |

Měl platit odběratelům za to, že budou ignorovat konkurenci, jejíž tržní podíl i proto klesl na poloviční než potřebnou hodnotu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Aby se AMD zachránilo, potřebuje více než dvakrát zvýšit svůj tržní podíl mezi procesory. Vyplývá to z dokumentů, které předložili právníci AMD ve sporu s Intelem. Spor se týká jeho udajných nelegálních praktik, které měly poškodit konkurenci (AMD). AMD ve stížnosti a v příslušných dokumentech tvrdí, že Intel platil svým odběratelům za to, že budou ignorovat konkurenci a že budou odebírat jenom procesory z jeho produkce. Také že nastartoval kolotoč nereálných slev, které znemožnily AMD efektivně soupeřit a že výrobci počítačů na to konto opustili snahy o vývoj systémů a počítačů, které byly nutné pro úspěch procesorů Athlon.

AMD tím chce zdokumentovat, že nekalé praktiky Intelu měly jediný cíl, a to zlikvidovat existenci AMD a úplně ho vytlačit z trhu. Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat. Na konci roku 2007 mělo AMD jenom 13% procentní tržní podíl na trhu s procesory, tedy méně než polovinu z počtu, který potřebuje k tomu, aby mohlo v dlouhodobé perspektivě udržet svůj byznys. Intel všechna obvinění popírá s tím, že materiály AMD pouze dokazují, že je Intel mnohem úspěšnější a efektivnější firmou.

Pro srovnání: několik let nazpět před rokem 2006 se AMD podařilo sebrat slušný tržní podíl Intelu, zejména na trhu procesorů pro servery. Ale po uvedení ne příliš úspěšné verze Pentia 4 s jádrem Prescott prošel Intel rozsáhlou reorganizací. Posléze se firmě podařilo jako první uvést na trh procesory Core 2 Conroe, několik měsíců na to 4 jádrové a 8 jádrové procesory a firma také jako první přešla na 45 nm proces. V současné době tak AMD zaostává nejenom po obchodní, ale také po technologické stránce.

zdroj: EET

cappy

Nejnovější články