Zrušené klíče Far Cry 4 pochází z Originu a byly nakoupené na kradené kreditní karty
zdroj: tisková zpráva

Zrušené klíče Far Cry 4 pochází z Originu a byly nakoupené na kradené kreditní karty

28. 1. 2015 12:35 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Jak jsme vás před dvěma dny informovali (viz článek), Ubisoft smazal z Uplay účtů blíže nespecifikovanému množství lidí Far Cry 4. Spojoval je fakt, že nakupovali přes nelicencované přeprodejce kódů, především G2A, G2Play a Kinguin. Nyní se ukázalo, že důvodem k celé mazací akci je fakt, že zmíněné klíče byly zakoupeny kradenými karetními kartami na Originu a následně přeprodávány daným internetovým obchodům.

Hlavním podezřelým je v tomto případě společnost Kinguin potažmo 7 Entertainment, pod níž Kinguin spadá. Ta se totiž ocitla v březnu minulého roku v hledáčku právníků kvůli tomu, že přeprodávala kódy z charitativních prodejů balíků na Humble Bundle. Firma následně provedla obrat slibem a zakomponováním do pravidel svého obchodu, že nic takového už není přípustné, nicméně, jak se zdá, Kinguin se dostal do další kontroverze ohledně přeprodeje klíčů.

Oficiální vyjádření Ubisoftu včera znělo: „Silně hráčům doporučujeme, aby kupovali digitálně distribuované hry z Uplay Store a od důvěryhodných prodejců. Zcela běžně pracujeme s našimi autorizovanými přeprodejci na identifikaci a deaktivaci podvodně získaných a přeprodaných klíčů. V tomto případě jsme si potvrdili, že aktivační klíče byly zakoupeny z Originu EA skrz podvodně získané informace o kreditních kartách a přeprodány online. Tyto klíče mohou být deaktivovány. Zákazníci postižení touto deaktivací by se měli obrátit na prodejce, kde klíč koupili a žádat refundaci.“

zdroj: YouTube.com

Tvrzení o ukradených kartách a nákup skrz ně na Originu jde v přímém rozporu s prohlášením šéfa marketingu Kinguin, Bartłomieje Skarbińskiho, který tvrdí, že klíče pocházely z výprodeje klíčů a pochází přímo od vydavatele, což navazuje na jeho předešlou tirádu ve smyslu, jak si to může Ubisoft dovolit a jeho firma, že nic neudělala a je stejně jako hráči obětí snahy zamezit férovému nacenění her.

Jenže tvrzení Ubisoftu, že šlo o nákup na kradené karty nově potvrdili i zástupci Electronic Arts pro Game Informer. „Určité množství aktivačních klíčů produktů Ubisoftu bylo nakoupeno na Originu s použitím kradených kreditních karet a následně byly tyto klíče přeprodávány online. Identifikovali jsme tyto klíče a upozornili Ubisoft. Pokud máte problém s aktivačním klíčem, obraťte se na prodejce a žádejte refundaci.“Což je logický krok, který by asi měli všichni postižení, kteří jsou v tom víceméně nevinně provést. Protože teď je celkem jasné, že Ubisoft potažmo EA museli reagovat. Electronic Arts dokonce ve snaze zabránit dalším podvodným koupím a prodejům tohoto typu stáhli z Originu všechny hry Ubisoftu.

Na celou kauzu nyní reaguje v informaci pro zákazníky G2A na Facebooku. Ačkoliv přímo deklaruje, že firma není zodpovědná za to, co se děje, stejně situaci řeší. Jelikož pod G2A spadají i další stránky, společnost bude kontaktovat jednotlivé přeprodejce na ně napojené a zkontrolují, zda se stala chyba na jejich straně. To platí v případě, že zákazníci nevyužili (placenou) službu G2A Shield, která zaručuje v právě takovémto případě refundaci. Je tedy docela možné, že těm, kdo nechtěli utratit za dodatečnou "pojistku" pro nákup, nebudou vráceny ani peníze, ani nedostanou nový kód na hru. Uživatelé Shieldu by měli dostat nový kód či peníze.

Celá situace celkem jasně ukazuje na to, že Ubisoft v tomto případě postupuje správně a jako při nákupu reálných kradených věcí koncový, s největší pravděpodobností nic netušící, zákazník tratí a musí se obrátit na toho, kdo mu kradené zboží prodal. Samozřejmě, ani přeprodejci nemuseli nutně vědět, že klíče pochází z krádeže, nicméně to se už dostáváme opět k tomu, že je lepší nakupovat u autorizovaných prodejců, kterých také není málo.

Nejnovější články