Společnost Activision Blizzard je vyšetřována pro podvod ve spojitosti s Bungie
zdroj: tisková zpráva

Společnost Activision Blizzard je vyšetřována pro podvod ve spojitosti s Bungie

15. 1. 2019 14:56 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

O první velké události roku jste už jistě slyšeli. Společnost Activision Blizzard se vzdala vydávání značky Destiny ve prospěch tvůrčího studia Bungie. Mimoto se v Activisionu dějí další nekalosti, viz shrnující článek. A teď se ještě ukázalo, že při rozdělení výše zmíněných firem mohlo dojít k podvodu. Activision Blizzard má co vysvětlovat.

Uznávaná právní firma The Pomerantz vydala tiskovou zprávu, ve které mluví k dotčeným akcionářům a investorům, kteří by mohli být spojeni s možnou podvodnou aktivitou společnosti Activision Blizzard. Vlastně se nemluví o ničem konkrétním, ale jeden scénář je víc než pravděpodobný.

Bungie v roce 2010 uzavřelo s Activision smlouvu na deset let, ve které se zavazovalo dodat celkem tři díly hry Destiny. Jak už teď víme, k rozvázání spolupráce došlo před vypršením smlouvy a před dodáním smluvených děl.

Po opuštění značky Destiny se akcie společnosti Activision Blizzard nepřekvapivě propadly. A jak to tak vypadá, investoři neměli o předčasném odchodu Bungie nejmenší tušení a počítali stále s desetiletou smlouvou. Přitom se spekuluje, že pár zasvěcených zaměstnanců Activisionu prodalo své akcie těsně před oznámením rozchodu obou společností. A zde by mohlo být jádro problému.

Celý případ se tedy nachází v oblasti spekulací, které ale nemusí být daleko od pravdy. Nyní to celé stojí a padá na právní firmě The Pomerantz a případných dotčených akcionářích. A pokud se vše ukáže být pravdivé, Activision Blizzard se z takové věci asi jen tak nevykroutí.

Aby toho nebylo málo, našla se ještě jedna menší špína. Spojení Activision Blizzard fanouškům Blizzardu od počátku nedělá radost, zvlášť když první krátí rozpočet druhé. Proto navenek nepůsobí dobře, když nový finanční ředitel této gigantické společnosti Dennis Durkin dostane nástupní bonus v hodnotě 15 milionů dolarů.

3,75 milionu dolarů z toho jsou „peníze na ruku“, zbytek je ve formě akcií, které jsou sice poslední dobou dost nestabilní, ale stále silné. Když vezmete v potaz výši jeho nového ročního platu, který činí 900 tisíc dolarů, zdá se nástupní bonus ve výši zhruba 17 odpracovaných let dost přehnaný.

Možná je to v oblasti takto bohatých firem normální, ale mně, normálnímu smrtelníkovi, nad tím zůstává rozum stát. Activision Blizzard si zkrátka chtěl pojistit, aby jim Durkin nepláchnul jinam (a asi za lepším), jak tomu bylo v případě jeho předchůdce.

Nejnovější články