Herní trh v ČR v roce 2010 rostl, nejprodávanější byla Mafia II
zdroj: tisková zpráva

Herní trh v ČR v roce 2010 rostl, nejprodávanější byla Mafia II

10. 5. 2011 13:00 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Nejprodávanější hrou roku 2010 v ČR/SR se dle očekávání stala Mafia II od 2K Czech. Vyplývá to z tiskové zprávy Asociací herního průmyslu České a Slovenské republiky, jejíž součástí je vůbec poprvé v historii oficiální žebříček nejprodávanějších her v ČR/SR podle GfK Czech. Češi a Slováci tak potvrdili svůj patriotismus, který nedokázaly zdolat ani celosvětově populární tituly jako Call of Duty: Black Ops, World of Wacraft: Cataclysm, Battlefield: Bad Company 2, Assassin's Creed 2 a další, které se rovněž probojovaly do první desítky (TOP 10 žebříček najdete po rozkliku).

Tisková zpráva rovněž ukazuje, že krom náklonnosti vůči titulu vytvořenému v ČR nechyběla Čechům a Slovákům v uplynulém roce (v tom letošním už je to mnohem horší) ani chuť hrát a kupovat hry a herní hardware ve stále větším množství. Obrat trhu s hrami (PC, konzole, handheldy) i herním hardwarem v roce 2010 dosáhl částky 2 miliard a 189 milionů korun, což je oproti roku 2009, kdy obrat trhu činil 1,871 milionů korun, nárůst o 16,9%. Zkrátka a dobře, buď se v minulém roce zvýšil počet lidí, co ke hrám přičuchli, nebo se zvýšil počet lidí, kteří si je začali kupovat, jen aby letos zase přestali.

Jen pro srovnání - zatímco herní trh v minulém roce rostl, ten hudební dle údajů české skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu ve všech ohledech v roce 2010 klesal (celkově o 29% viz zpráva) a filmový mírně stoupal, jak se dá odvodit z údajů Unie filmových distributorů. Ta sice eviduje pouze tržby z kin a navíc jen v ČR, ale když k necelé 1,5 miliardě korun selským odhadem připočteme tržby z prodeje nosičů, tak se dostaneme zhruba ke stejné částce, jakou se chlubí trh herní, tedy něco okolo dvou miliard. Česko-slovenský trh tedy potvrzuje svoji příslušnost ke světovému trendu, v jehož rámci hry na tržbách buď šlapou, nebo už předhonily filmový průmysl. Poměrně vtipné je také porovnání herního průmyslu v ČR/SR a nejznámější české internetové firmy Seznam. Ta dnes zveřejnila výsledky hospodaření za rok 2010, ve kterých uvádí tržby ve výši 2,25 miliardy korun, což je prakticky stejně jako celý herní průmysl u nás. Jedna firma tedy utržila to samé, co celý trh s hrami. Ještě nás čeká dlouhá cesta...

Foto: Profimedia.cz

Obrat ve výši více než dvou miliard je sice hezké číslo, ale je třeba říci, co se za ním skrývá a neskrývá. Výše uvedená částka zahrnuje prodeje her i hardwaru a přestože přesný poměr se asi jen tak nedozvíme, dle tiskové zprávy se na celkovém obratu podílely prodeje samotných her přibližně z jedné třetiny. Většinu obratu tedy tvořily prodeje herního hardwaru, zejména konzolí a handheldů a bylo by nesmírně zajímavé vědět, jestli se u nás nějak výrazně projevil nástup pohybového ovládání ze strany Sony (PS Move) a Microsoftu (Kinect).

Jedním z primárních cílů AHP pro další měsíce je rozšiřování členské základny, která se navíc dle slov prezidenta Michal Valkouna a víceprezidenta Martina Bacha chystá na přelomu června a května publikovat studii o stavu herní scény a hráčích v ČR a SR, která by měla přinést zajímavé údaje. Z průzkumu získané informace by nám měly prozradit, jací jsme vlastní hráči a jak to v ČR a SR s tím hraním teda je.

Leccos samozřejmě prozrazuje i TOP 10 nejprodávanějších her za rok 2010, který se GfK vůbec poprvé v historii uvolila poskytnout AHP, médiím a tím pádem i veřejnosti. Je třeba upozornit, že GfK Czech je pobočka mezinárodní organizace, která sbírá od prodejců všemožná data a krom jiných i data o prodejích her, jež následně prodává v zásadě komukoli. Odhaduje se, že GfK má ČR a SR trh pokrytý zhruba z 80% (chybí šedý dovoz a řada menších prodejců), takže níže uvedené údaje stoprocentní a definitivní, ale čistě ze statistického hlediska je jejich vypovídací hodnota nezpochybnitelná.

Nejprodávanější hry v ČR a SR v roce 2010*

1. Mafia II (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
2. Battlefield: Bad Company 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
3. FIFA 2011 (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, PSP, DS, PlayStation 2)
4. Call of Duty: Black Ops (PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii)
5. Starcraft II: Wings of Liberty (PC)
6. World of Warcraft: Cataclysm (PC)
7. Medal of Honor (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
8. Aliens vs Predator (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
9. Formula 1 2010 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)
10. Assassin’s Creed 2 (PC, PlayStation 3, Xbox 360)

*  zahrnuje pouze hry vydané v roce 2010, v rámci jednotlivých titulů jsou sečteny tržby za všechny platformy a zahrnuty i speciální edice. Žebříček neobsahuje prodeje her realizované spolu s konzolemi.

Jak už bylo řečeno, jsme tedy patrioti, to je zřejmé na první pohled. Ale co dál? Ještě stále u nás nepolevila FIFA horečka, tahle série patřila odjakživa k nejprodávanějším a zjevně se na tom nic nemění a nebude ani do budoucna. A je to jeden z mála styčných bodů žebříčku, ve kterém se shodujeme se zahraničím, tedy s velkými trhy v USA, Velké Británii a Německu. K těm dalším styčným bodům patří Call of Duty: Black Ops a Battlefield: Bad Company 2. Ale jinak si jedeme po své koleji a evidentně se zaměřujeme na střílečky, které jsou v žebříčku čtyři a některé zcela překvapivě – Alien vs. Predator nebo Medal of Honor. Velkým překvapením je, že se do žebříčku prodaly nové Formule a druhý Assassin’s Creed, kterému u nás určitě pomohlo vydání PC verze. Na Západě se totiž za rok 2010 v žebříčcích nejprodávanějších her objevoval hlavně Brotherhood.

Další odlišnosti od západních trhů se přímo nabízí, CoD: Black Ops podlehlo BF: Bad Company 2. V tomhle se světovému normálu zcela vymykáme, jinde tomu přesně naopak, jak o tom svědčí i prodeje  - CoD prodalo 7 milionů kusů za první den v prodeji, Bad Company 2 prodalo 7 milionů kusů celkově. Záměr EA porazit letos na podzim s Battlefield 3 další CoD hru, by však minimálně v ČR mohl narazit na živnou půdu, i když v zahraničí se to určitě nepodaří. Váš zájem o BF3 koneckonců vidíme i na Games.cz u každého BF3 článku či videa.

Další trend, který je z žebříku patrný, se týká online hraní. U sedmi titulů z deseti se dá říci, že z větší části nebo úplně stojí na online hraní - multiplayeru což českým distributorům a prodejcům jasně naznačuje, nač se zaměřit. Lidé u nás online chápou, mají tento druh hraní rádi a nezdráhají se za něj utratit nějaký ten zlaťák, což se o čistě singleplayer hrách říci nedá. Těm určitě škodí velká míra pirátství, která navzdory vítězství zcela jistě postihla i druhou Mafii.

A ještě jeden pohled na žebříček ukazuje nepřítomnost alespoň jedné čistě konzolové hry (potažmo absenci jakékoli Wii hry), což ovšem neznamená, že jsme primárně PC trh. Jednak v žebříčku nejsou započítány hry přibalené rovnou ke konzolím (určitě nemalé číslo), ale hlavně je většina her multiplatformových včetně prvních tří. A u těch se lze jenom hádat o tom, jestli se více prodávaly PC nebo konzolové verze. Náš tip: s přihlédnutím na to, jak se v ČR/SR na PC pirátí a jak dlouhou tradici zde má třeba PlayStation, vyhrávají konzolové verze. Na druhou stranu ale přítomnost PC only her včetně WoW a StarCraft II podpírá výše uvedené, že se PC hry mohou prodávat slušně, jen musí spoléhat na online a multiplayer funkce.

Sečteno a podtrženo, Češi a Slováci moc na ty největší herní trendy nedají, drží se osvědčených značek a pokračování z minulosti uznávaných hardcore titulů s výraznou pověstí – jak jinak si vysvětlit přítomnost jinak průměrné FPS Aliens vs. Predator v TOP 10. Hlavu jim může poplést snad jenom titul, který díky své náplni a kvalitě zpracování osloví core hráče a díky známé licenci zároveň i hráče občasné, řeč je o F1 2010.

Bylo by samozřejmě nesmírně zajímavé, mít k dispozici i žebříčky prodejnosti podle jednotlivých platforem, abychom měli přehled o tom, jak si vedli hry na konzolích a PC. Nelze však mít všechno naráz, třeba se jednou dočkáme. Ale asi ne za rok 2011, protože podle dosavadních signálů a zvěstí se zdá, že letošek doposud prodejům her a herních zařízení nesvědčí – těžko se tedy firmy budou chtít vlastní mizérií chlubit. Ale ta nejrušnější sezóna roku je teprve před námi, třeba leccos napraví.

Nejnovější články