Best of 2013: Nejlepší hra pro děti (a rodiče)
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Nejlepší hra pro děti (a rodiče)

22. 1. 2014 19:00 | Z redakce | autor: Lucie Jiříková |

V roce 2013 jsme se konečně dostali do bodu, kdy dětské hry nemusíme obhajovat, ale můžeme se zaměřit na jejich kvalitu. Selský rozum, podpořený hodnotícím systémem PEGI, pomalu válcuje zaryté odpůrce her, kteří do světa metají nenávistné vzkazy o škodlivosti her na vývoj dítěte bez toho, aby hry vůbec rozlišovali. Není vůbec důvod vést spory o to, jak moc je tahle střílečka nebo tamto RPG škodlivé nebo naopak neškodné, když je tu spousta her, které dětem poskytnou zábavu bez negativního dopadu zcela stoprocentně a na první pohled.

Bavit ale takové hry nemusí jen děti samotné, protože ty nejlepší si s ratolestmi s chutí zahrají (aktivně či v roli pozorovatelů) i jejich rodiče. Právě na hry tohoto charakteru za rok 2013 jsme se zaměřili při výběru nejlepších her pro děti (a rodiče) za rok 2013. Mezi pětici nominovaných se dostaly následující kousky.

Tearaway

Zábavnost Tearaway převyšuje nejen nabídku her pro PS Vita, ale ční nad spoustu loňských titulů napříč všemi platformami. Papírový svět Tearaway je k sežrání pro oči mladšího i staršího hráče, hlavním tahákem hry je však neskutečně nápaditý přístup k hraní. Která jiná hra přiměje hráče používat všechny ovládací prvky PS Vita včetně foťáku a bude jej neustále něčím překvapovat? Tearaway je nacpaná originálními prvky a nepřestává udivovat, ani když prozradím, že při hře bude vaše ratolest vystřihovat z papíru, napřimovat zmuchlané cesty, jezdit na praseti nebo se kutálet ze svahu v podobě kuličky. Tahle hra má totiž v rukávu ne jedno, ale hned několik es. (PEGI 3)

Pikmin 3

Co udělá trojice cestovatelů poté, co dostane za úkol zajistit své domovině dostatek jídla? Vydá se na cizí planetu, kde si ochočí Pikminy, malé roztomilé domorodce, kteří jim s posláním pomohou. Na první pohled jsou to právě oni a vlastně celková stylizace hry, co k jejímu hraní táhne mladší i starší hráče. Brzy však člověk zjistí, jak je třetí Pikmin propracovaná logická strategie, což by naopak mohlo dětem bránit, aby si hru užili. Praktické testy však ukázali, že genialita vývojářů z Nintenda tkví právě v přístupnosti a chytlavosti i docela složitého konceptu. Pikmin 3 se brzy dostane pod kůži i mladším hráčům, o těch starších ani nemluvě. Pro společné hraní s dětmi je zkrátka třetí Pikmin jedna z nejlepších možných alternativ. (PEGI 3)

Super Mario 3D World

Super Mario 3D World sice není s žádnou revolucí, na druhou stranu ale nemůžeme tvrdit, že by Nintendo při tvorbě hry nějak zahálelo. Skákačka toho nejklasičtějšího zrna se sympatickým fousáčem v hlavní roli se opět překonala – nabízí roztomilý a pestrobarevný svět, neskutečně nápaditý design úrovní a obecně spoustu milých nápadů, což dává dohromady těžko vyčerpatelnou studnici hratelnosti. Jestliže Pikmin 3 je pro společné hraní s dětmi skvělá volba, 3D World je naprostá nutnost. Pokud chcete dětem hned od mládí dopřávat jen ty nejkvalitnější herní zážitky a ukazovat jim, co všechno se dá při zachování klasické formy vymyslet za obsah, pak není důvod číst tyto řádky – máte už dávno být na cestě do obchodu pro 3D World. (PEGI 3)

Ratchet & Clank: Nexus

Ratchet & Clank: Nexus uzavírá ságu charismatické dvojky hrdinů, která se táhne přes řadu úspěšných her pro různé PlayStation konzole a handheldy. Nexus opět boduje přes pestrobarevné prostředí, zábavné překonávání překážek a dynamickou hratelnost, která vám nedá vydechnout ani na chvilku. To vše je doplněno o jednoduché logické zádrhely nebo Clankovy kouzelné výlety do jiných dimenzí, které probíhají v čistě 2D plošinovkovém světě. Ratchet & Clank: Nexus navíc doma nenechali ani svůj pověstný inteligentní humor, který vedle normálního dospěláka dokáže rozesmát i děti. Je geniálně situační a vedle textu využívá ke komunikaci snad všechno od hudby, přes grafiku až po animace či kompozici scény. Ratchet & Clank: Nexus je ukázkovým příkladem hry, kterou může klidně hrát jen jeden člověk, třeba dítě. Velmi brzy se ale okolo něj vytvoří hrozen nadšených pozorovatelů, který se nechá děním na obrazovce strhnout k společné zábavě. (PEGI 7)

LEGO Marvel Super Heroes

Zábavnost LEGO her se více než od kvality zpracování, která zůstává konstantně vysoká, odvíjí od samotného námětu hry – čím zajímavější jsou hlavní hrdinové, tím zajímavější herní náplň každý LEGO titul přinese. No a co by mohlo být zajímavější, než nejlepší akční hrdinové komiksové stáje Marvel? LEGO Marvel Super Heroes přináší desítky oblíbených akčních hrdinů (např. Thor, Spider-Man, Iron Man) oplývajících spoustou různorodých dovedností, které je pro postup světem třeba chytře využívat a kombinovat. V kooperativním multiplayeru to hráče nutí ke komunikaci, což je při hraní s dětmi naprosto neocenitelné. S ohledem na množství postav, jejichž schopnosti mohou děti zkoumat, je prakticky nemožné, aby je LEGO Marvel Super Heroes někdy přestala bavit. (PEGI 7)

 

A nejlepší hrou pro děti (a rodiče) podle redakce Games.cz za rok 2013 se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Super Mario 3D World

Kolik hlavních hrdinů přečkalo na našich herních zařízeních déle jak dvě dekády? A kolik z nich dokázalo v každém pokračování přikvačit s nášupem novinek a perfektně nás bavit? Nebýt titěrného instalatéra v červených kalhotách, naše odpověď by byla dost jednoznačná. Jenže Mariovi se to skutečně povedlo! 3D World se opět pohybuje ve výšinách, kam většina herní produkce ani nedohlédne. Schválně si ke hře sedněte s dětmi a uvidíte, kolik dimenzí společné zábavy se v ní ukrývá. Podle nás nešlo lepší hru svým ratolestem a sobě v roce 2013 pořídit.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články