Best of 2013: Nejlepší online hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Nejlepší online hra

13. 1. 2014 21:30 | Z redakce | autor: Daniel Kremser |

Zdaleka nejobtížnějším questem konce každého roku je vynášení verdiktu nad hrami označenými přídomkem online. Je jedno, jestli jde o tradiční MMORPG nebo o stále populárnější žánr MOBA. Všechny se prakticky nedají zrecenzovat, nikdy nedojdou finální podoby a letos jich ještě jako na potvoru zase tak moc nevyšlo. A pokud ano, rozhodně to nebyly klenoty žánru. Pro rok 2013 tak vybíráme tituly, které letos byly volně hratelné, a na datum vydání jsme se moc neohlíželi. I tak to ale bylo zatraceně těžké!

Výsledná pětka ostatně mluví za vše a navíc dává jasně tušit, že online žánr letos zažil opravdu bouřlivé změny. World of Warcraft nás minul a opravdu tradiční masivně multiplayerové RPG se do vyvolené pětky vešlo pouze jedno. Navíc jde o Free 2 Play záležitost. Žezlo po onlinovkách převzaly bitvy v arénách i hra na čekanou plná historických tanků a letadel. Skoro všechno zkrátka bylo v roce 2013 zadarmo, a čím jednodušeji hry byly přístupné, tím větší úspěch zaznamenaly.

League of Legends

Jen těžko budete hledat hlučnější, větší a populárnější hru minulého roku. Vývojáři z Riot Games s čínskými miliardáři za zády udělali z trošičku zjednodušené a silně přepracované DotA hry titul číslo jedna. Do League of Legends proniknete takřka okamžitě, v základu nic nemusíte platit a jednoduché, avšak dostatečně komplexní mechanismy zajistí dlouhotrvající zábavu. A pak je tady také vidina kariéry profesionálního hráče, otravná až dětinská komunita a v poslední době i servery z pravěku. Přesto je však League of Legends s přehledem králem MOBA žánru a rozhodně má před sebou dlouhý život plný dalšího růstu.

War Thunder

Vedle fantasy bitek v arénách letos frčely též tanky a později i letadla. War Thunder prozatím nabízí jenom ty letadla a pozvolna přidává pozemní techniku, má ale potenciál stát se ultimátním poloarkádovým simulátorem války ve vzduchu, na zemi a dokonce i na moři. Opět platí, že se nemusíte nic moc učit a i tak si užijete spoustu srandy. Pokud ale vydržíte delší dobu, dočkáte se také docela slušné simulace historických leteckých bitev. Někteří mohou namítnout, že tanky a letadla od Wargamingu tady byly dříve. War Thunder jim ale prozatím dává pěkně na zadek a něco mi říká, že to tak i zůstane. Ruští vývojáři totiž táhnou s komunitou za jeden provaz a neustále hru vylepšují.

Neverwinter

Sice neustále píšeme, jak letos tradiční hry jenom skomíraly, ale jednu téměř klasickou onlinovku tady přeci jen máme. Neverwinter samozřejmě stojí na starých známých principech MMORPG žánru, ale celou premisu oživuje důrazem na hráči vytvořený obsah. Konkrétně na hráči generované questy. Mimo to jde také o další Free 2 Play vlaštovku, která nutí nad zamyšlením, zda se ještě vedle WoW a Eve Online vyplatí za něco platit měsíčně. Fakt, že si zahrajete i s prázdnou kapsou ale neznamená, že budete ochuzeni o povedenou fantasy stylizaci nebo o herní obsah.

DotA 2

Má vůbec cenu plýtvat slovy na tuhle hru? Značku DotA zná asi každý a nejednou jste o ní mohli číst i na Games. Druhý díl legendární MOBA záležitosti už sice není modem, ale plnohodnotnou Free 2 Play záležitostí od Valve, ale i tak si hra udržela původní kouzlo. Aby také ne, když je na palubě pořád legendární IceFrog. Když mluvíme o tom, že oldschool DotA zůstala, pak věřte, že jde pořád o slušně obtížný titul, do kterého jen tak neproniknete a opravdu dobrým hráčem se stanete až po mnoha hodinách. Odměnou vám ale budou propracované herní mechanismy a na daný žánr naprosto špičková grafika.

PlanetSide 2

Bitvy stovek hráčů na vícero frontách a rovnou s bojovou technikou? To už dávno nejsou jen vlhké sny, nýbrž Free 2 Play realita od SOE. V jádru tradiční střílečka s klasickými třídami a třemi frakcemi je sice unikátní hlavně svou velikostí, ale ani její herní mechanismy nejsou k zahození. Ohromná válečná mašinérie na třech kontinentech ale malou invenci více než vyvažuje. Podobnou řežbu totiž nikde jinde nenajdete ani omylem!

 

A nejlepší online hrou roku 2013 podle redakce Games.cz se stává…

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

League of Legends

Vítězem je MOBA a jinak tomu ani nemohlo být! Nejpopulárnější žánr posledních dvou let hledá svou návykovostí soupeře jen těžko. Až do hluboké noci můžeme vést debaty, jestli je lepší DotA 2 nebo LoL. Faktem ale je, že v Riot Games to dotáhli nejdál a dokonale využili změn na trhu. League of Legends je zářný zástupce nové generace online her, které jsou zdarma, a naučíte se je za jeden večer. Navíc není pochyb, že se jedná o povedenou hru, která už toho má hodně za sebou. Svoje místo v análech Games si ale zaslouží ještě za jednu věc. Žádná jiná hra nedokáže takovým způsobem strhnout masy a prodat jim ten podivný sport jménem progaming.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky: Best of 2013: Události roku (část první)Best of 2013: Události roku (část druhá)Best of 2013: Nejlepší strategieBest of 2013: Nejlepší adventuraBest of 2013: Nejlepší DLC a datadisk

Nejnovější články