Best of 2013: Nejlepší soundtrack
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Nejlepší soundtrack

14. 1. 2014 21:00 | Z redakce | autor: Lukáš Grygar |

Čím pestřejší dokážou hry být, tím pestřejší je i muzika, která doprovází hráčovo snažení, putování, dumání nad problémy nebo prostě jen zírání do hlavního menu. Ostatně, kolikrát náladu hry definují její úvodní tóny? Podcenit přiléhavý soundtrack je chyba, které se nominované tituly obloukem vyhnuly. A potěšující je, že až na úvodní výjimku jde o nahrávky, které člověk nemusí nějak pokoutně lovit v zapadlých adresářích nebo ripovat ze samotné hry, ale prostě si je, ideálně rovnou od tvůrců, koupí. Máte naše slovo, že investicí do následujících kousků získáte prvotřídní muziku.

The Wonderful 101

Nejjásavější, nejradostnější herní muzikál od PaRappa the Rapper? Je smutné, že ve hrách tak málo znějí původní, pro účely hry složené písničky, ale kdokoli by potřeboval obveselit, má teď k dispozici jeden z nejlepších soundtracků v žánru „hudba, u které se vám chce salutovat, a zároveň ryčet smíchy“. Basil Poledouris po předávkování lízátky? V kombinaci se zběsilou herní akcí stoprocentně, jenom v to samostatné vydání musíme zatím pouze doufat. (Ukázka soundtracku)

Amnesia: A Machine for Pigs

Tak jako hra přetéká motivy přesahujícími její hororové zasazení, tak i doprovodná hudba jde daleko za obyčejné „strašení“ všemožnými ruchy a týranými smyčci. Jessica Curry se neostýchá brát z hloubek vážné hudby od barokních mistrů po Philipa Glasse, ale z inspiračních zdrojů skládá vlastní miniaturní opusy. Vyhlašovat skladbu roku, vyhrál by jeden konkrétní: schubertovská píseň Dieses Herz je – také díky výkonu sólistky Joanny L'Estrange – strhující ve hře i mimo ni. (Ukázka soundtracku)

Remember Me

Zatímco na nedopečenou akční adventuru se pro její výrazné slabiny nejspíš zapomene, soundtrack Oliviera Derivièra v paměti utkvěl. Aby taky ne: obsahuje silné melodie a zároveň odvahu je drtit svébytným nakládáním s digitálními „kazy“ a narušováním velkolepé orchestrace. Hudba, která dokáže vystihnout podstatu díla navenek i svou vnitřní konstrukcí, svědčí o mimořádném skladatelském talentu. Derivière ho přetavil do strhující hudby. (Ukázka soundtracku)

The Last of Us

Naughty Dog nikdy neskrývali ambici tvořit kino v interaktivní podobě a je tedy logické, že pro hudbu ke svému zatím poslednímu opusu ulovili jméno známé především fanouškům filmů jako Amores perros nebo 21 gramů. Argentinský skladatel Gustavo Santaolalla jim navíc nesložil jen tak nějakou rychlokvašku, aby se mohlo říct, že mají noty z Hollywoodu. Podepřel výjimečnou hru výjimečné uměřeným hudebním doprovodem, který křeše atmosféru z exotických kytar a dospělému vyprávění perfektně sedí. (Ukázka soundtracku)

Kentucky Route Zero

Můžeme na soundtrack roku nominovat takový, který není kompletní? Jsme princezny, takže můžeme cokoliv! A v tomhle případě z důvodů, které jsou nabíledni: hudba z prvních dvou dějství Kentucky Route Zero je podobně sugestivní, jako hra samotná. Přelévá se mezi ambientními plochami na doslech Angelo Badalamentiho, a protože cestujeme magickou americanou, nepřekvapí stopaři z improvizované sestavy The Bedquilt Ramblers a jejich parádní bluegrassová čísla. Road trip krajinou za zrcadlem. (Ukázka soundtracku)

 

A nejlepším soundtrackem za rok 2013 se podle redakce Games.cz mohla pyšnit hra:

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Remember Me

Ne vždy lze okamžitě rozpoznat pravé kvality nějakého díla, ale co znělo už v době vydání neotřele, tomu odstup dokonce přidal na síle. Derivière sice chvílemi balancuje na hranici hudebního cukrkandlu, ale nikdy ji nepřekročí a naopak se s digitální sbíječkou vydává do směrů, kudy se zatím žádný orchestrální soundtrack neodvážil. Ne snad, že by byl glitch (tedy cílené rozbíjení forem) v hudbě něčím novým, ale ve sféře opulentní, slyšitelně francouzské herní hudby, zní jako něco, na co se snažíme, ale nemůžeme rozpomenout – ještě jsme nic podobného neslyšeli. Remember Me je nejenom nejlepším soundtrackem uplynulého roku, ale zaslouží místo v panteonu toho nejlepšího, co hry po hudební stránce doposud přinesly.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky: Best of 2013: Události roku (část první)Best of 2013: Události roku (část druhá)Best of 2013: Nejlepší strategieBest of 2013: Nejlepší adventuraBest of 2013: Nejlepší DLC a datadiskBest of 2013: Nejlepší online hra

Nejnovější články