Best of 2013: Nejlepší akční hra
zdroj: tisková zpráva

Best of 2013: Nejlepší akční hra

17. 1. 2014 21:00 | Z redakce | autor: Aleš Smutný |

Do škatulky „akční“ dnes patří nemalá část her. Můžeme je rozdělovat do všemožných subžánrů, vytvářet si kolonky jako first person střílečky (nebo nostalgicky „doomovky“), third-person střílečky, sandbox akce, open world akce, bojovky, jiné bojovky, ještě jinačí bojovky a tak dále. Mohli bychom udělat kategorii pro každou z nich, ale asi bychom tu byly do příštího vyhlášení. V jádru zůstáváme u toho, že je to prostě a jednoduše akční hra. Což ale samo o sobě vytváří pořádnou porci dobrých her, které mají šanci dostat se do finále.

Zatímco v některých kategoriích přemýšlíte nad tím, kdo bude tím pátým, kdo se dostane mezi nejlepší hry, u akčního žánru se vám tituly přeřvávají u klávesnice „já, já, já!“ a logicky, spousta z těch opravdu dobrých skončí těsně před branami. S těžkým srdcem tak člověk sleduje, že se do finiše nedostaly kousky jako Tomb Raider, Shadow Warrior, Arma 3, Far Cry 3: Blood Dragon, Injustice: Gods Among Us či Splinter Cell: Blacklist. Ale dost o čestně poražených, kdo se tedy do finální pětky probojoval?

Assassin's Creed IV: Black Flag

První ze dvou gigantů s otevřeným světem, kteří se do sebe zaklesli ve smrtícím objetí. Black Flag dokázal nebývale oživit do stereotypu zapadající značku Assassin's Creed. Stačilo k tomu přitom málo - vzít hráče na moře, odebrat zbytečné překážky dané snahou o větší linearitu a přihodit atraktivní pirátské prostředí i drzého antihrdinu. Výsledný mix byl navýsost návykový a hlavně zábavný. Black Flag skýtá haldu možností, jak trávit volný pirátský čas a doprovází jej zábavný příběh, který naštěstí ubral z tlaku na bobtnající a občas plochou asasínskou mytologii.

BioShock Infinite

Nemyslím, že letošek přinesl nějakou bezchybnou střílečku. Na každé se dal najít nějaký chlup a nevyhnulo se to ani poněkud předčasně zbožštěné BioShock Infinite. Neznamená to ale, že hra od studia Irrational nebyla opravdu povedenou akční záležitostí. Formální vytříbenost se zde snoubí s poutavým příběhem a zajímavými hlavními postavami. Samotná akční složka, stejně jako u prakticky všech letošních stříleček, zůstala tak trochu za zbytnělým očekáváním a nabídla „jen“ dobrou, dynamickou akci ve spektakulárních kulisách. V konečném součtu však BioShock Infinite byl a je skvělou zábavou s vynikajícím prostředím.

DmC – Devil May Cry

Zatímco někteří hysteričtí fans křičeli, jak v životě nebudou hrát za Danta s tmavými vlasy, případně rovnou sepisovali výhrůžky smrtí vývojářům, ti ostatní si nové DmC jednoduše zahráli a propadli se do pohlcujících hlubin téhle nadupané, anarchistické urban fantasy. Nový Dante je zábavný a opakem „emo“ stylu, který mu mnozí přisuzovali. Svět kolem něj je správně špinavý a démoni už nejdou ve šlépějích fantastiky pro dospívající a seniory. Namísto toho „zhyň, lotře!“ křičí „Fuck you!“. DmC – Devil May Cry však v prvé řadě funguje jako bojovka. Široké spektrum zbraní a komb nabízí pestrou nabídku taktik i stylů a společně s brilantním soundtrackem vytváří nadupanou adrenalinovou jízdu.

Grand Theft Auto V

Druhý z obrů s otevřeným světem, kteří odmítají ustoupit byť o píď. Tvůrcům GTA V nestačilo jít běžnými cestami, ale rozhodli se megalomanii série povýšit o další level. Na co jeden hrdina, když můžete mít tři? Auta, letadla, traktory, kola, spousta vedlejších činností a ta nádherně animovaná voda. Jednoduše, v GTA V se dá utopit desítky hodin a vlastně klidně stovky hodin. Samozřejmě, s kýblem nadsázky pětka poněkud ustoupila v oblasti příběhu a osobně se mi stýská po Niko Bellicovi, který měl v sobě poněkud uvěřitelnější auru reálné hrozby než současné, občas za vlasy přitažené, trio. Ale to už je na osobních preferencích každého. O tom, že tahle hra nabízí kotel zábavy není třeba diskutovat.

The Last of Us

Není zombie jako zombie. Není hororová hra jako hororová hra. Naughty Dog vytvořili brilantní, nervy drásající a především skvěle odvyprávěný příběh světa po jeho konci. Povedlo se jim vytvořit herní film, ovšem bez toho, abyste u hraní měli pocit, že jen odklikáváte filmové scény. O tom, jak si poradíte s jednotlivými hrozbami rozhoduje jen váš mozek, improvizace a zvolená strategie. Joel s Ellie vytvořili ikonické duo a jejich brutální a nevybíravá cesta patří bez jakýchkoliv diskusí k tomu nejlepšímu, co jste si mohli minulý rok zahrát.

 

A nejlepší akční hrou roku 2013 podle redakce Games.cz se stává...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Assassin's Creed IV: Black Flag

Když se díváte hned na trojici her, u kterých selhává jakákoliv metrika a nejraději byste je korunovali jako nejlepší, musí přijít na řadu srdce. Nu a to nakonec posunulo jazýček trojitých vah směrem k epickému pirátskému dobrodružství. Protože najednou začne hrát High Seas z vynikajícího soundtracku, Jackdaw klouže po vlně, slyšíte ryk „FIRE!“, kartáče rvou plachty, nepřátelský koráb se k vám natáčí bokem pro spuštění zničující kanonády a celé tělo už vám hraje pod dávkami adrenalinu. Black Flag prostě přinesl ryzí zábavu a cizelovanou hratelnost, která přináší napětí, výzvu i uspokojení z jejího překonání. Atmosférické akční magnum opus roku 2013.

V rámci naší série Best of 2013 článků, ve které shrnujeme to nejlepší za rok 2013, doposud vyšly následující kousky:

Nejnovější články