První teaser na seriál Pán prstenů naznačuje zaměření na Númenor a vykování Prstenů moci
zdroj: tisková zpráva

První teaser na seriál Pán prstenů naznačuje zaměření na Númenor a vykování Prstenů moci

30. 7. 2019 12:00 | Video | autor: Václav Pecháček |

Vysokorozpočtový seriál Pán prstenů od Amazonu je prozatím zahalen oparem tajemství, za jaký by se nestyděl ani dávný Doriath. Neznáme datum vydání, nevíme, kdo bude koho hrát, vlastně ani není jisté, o čem přesně seriál bude. Něco málo ovšem přece jen objasňuje první teaser.

Jde v podstatě o hezky zpracovaný výčet klíčových tvůrčích osobností, které se budou podílet na produkci seriálu. Poznáte showrunnery, scenáristy, producenty, režiséra prvních dvou epizod. Mezi nejzajímavější jména patří například scenárista Bryan Cogman (Hra o trůny) nebo dva držitelé Oscara – Rick Heinrichs zodpovědný za celkové vizuální směřování seriálu a Jason Smith, který se postará o speciální efekty.

Znalci Tolkiena pak stoprocentně ocení poslední dvě jména, která se v teaseru objeví. Tím prvním je profesor Tom Shippey, jeden z nejproslulejších a nejrespektovanějších znalců Tolkienova díla na celém světě. No a tím druhým je ilustrátor John Howe, který spolu s Alanem Leem vytvořil koncepty pro Jacksonovu trilogii a je dlouhodobě uznávaný pro svou práci ze Středozemě.

Teaser ve třech krátkých záběrech poskytl i další náznaky, co že to vlastně jednoho dne dorazí na televizní obrazovky. První z nich nepředstavuje žádnou novinku, protože zvýrazňuje Druhý věk. Už z dřívějška víme, že právě v téhle éře, kdy ještě ani neexistovala lidská království Gondor a Arnor, se bude seriál odehrávat.

V předešlých článcích jsem spekuloval, že bychom se mohli podívat na válku elfů se Sauronem, která následovala po vykování Prstenů moci a odhalení zrady, kterou Temný pán, tehdy známý jako Annatar, přichystal na Celebrimbora a jeho elfské kováře z Eregionu. To podporuje záběr soustředící se na tuto oblast, obecnou řečí známou jako Cesmínie.

No a poslední záběr? Ten ukazuje ostrov Númenor, domov tří rodů lidí, kteří během válek proti Morgothovi zůstali věrní svým elfským spojencům. Právě Númenorejci hráli ve válce elfů proti Sauronovi klíčovou roli – jakou, to vám nebudu prozrazovat, ale stačí říct, že bez ní by byl Hugo Weaving začátkem tisíciletí bez práce.

Tímhle zasazením bychom sice přišli o lákavý příběh velikého pádu Númenoru, ale podle informací Hollywood Reporteru se kromě úvodních pěti sezón počítá i s případným spin-offem – a umím si představit, že by se tvůrci mohli klidně posunout v čase a na vládu Ar-Pharazôna Zlatého si posvítit.

Tak daleko ale ještě vážně nejsme. Zatím je potřeba počkat, jak se bude divákům líbit první sezóna, jejíž natáčení začne až příští rok. Aspoň už do světa prosákly informace o prvním castingovém rozhodnutí – v seriálu si podle Variety zahraje australská herečka Markella Kavenagh, jejíž postava by se měla jmenovat Tyra. Tohle jméno mi vůbec nic neříká a nemůžu ho ani nikde dohledat, proto nejspíš půjde o hrdinku vytvořenou pro potřeby seriálu. A musím říct, že její jméno mi zní spíš lidsky než elfsky.

Všem natěšeným fanouškům Středozemě teď nezbývá než čekat a netrpělivě vyhlížet další informace. Další castingové novinky by nemusely být zas tak vzdálené.

Amazon si bezpochyby ukousl velké sousto, ale soudě dle teaseru to vypadá, že při shromažďování tvůrčího týmu penězi zrovna nešetřil. Proč by taky ano, když ho samotná práva vyšla na 250 milionů dolarů a odhad Hollywood Reporteru hovoří o možném celkovém rozpočtu v ohromné výši jedné miliardy dolarů.

Nejnovější články