Ubisoft na základě obvinění z obtěžování a diskriminace mění pracovní prostředí firmy
zdroj: Ubisoft

Ubisoft na základě obvinění z obtěžování a diskriminace mění pracovní prostředí firmy

3. 7. 2020 14:09 | Téma | autor: Patrik Hajda |

V herním světě to poslední dobou vře. V roce, kdy by nás ze všeho nejvíc měly zajímat nové generace konzolí a hry, které s sebou přinesou, se řeší rasismus, diskriminace a sexuální obtěžování. Nechci ani náhodou tvrdit, že by tyto závažné problémy měly ustoupit hrám jako takovým, jen se toho v roce 2020 děje nějak moc.

Vlna obvinění ze sexuálního obtěžování je nejčerstvějším „trendem“, který odstartovali scenárista Chris Avellone a šéf vývoje Assassin’s Creed Valhalla Ismail Ashraf. Společně s jeho kauzou nevěry se ale objevila řada dalších obvinění na vyšší představitele Ubisoftu, kteří měli v rámci firmy využívat svého postavení. Ale zatímco freelancer Avellone přišel tak akorát o zakázky, v Ubisoftu spustil řetězec obvinění reakci. Stížnosti na podmínky pracovního prostředí neunikly nejvyššímu šéfovi Yvesovi Guillemotovi, který se rozhodl okamžitě jednat.

„Situace, které někteří z vás prožili, nebo se stali jejich svědky, jsou naprosto nepřijatelné. Nikdo z vás by v práci neměl být obtěžován a nerespektován a typy nevhodné chování, o kterých jsme se nedávno dozvěděli, nemohou být a nebudou tolerovány. Pro ty z vás, kdo se ozvali nebo podpořili své kolegy, mám jasnou zprávu: byli jste vyslyšení a pomáháte uskutečnit nutné změny v naší společnosti,“ stojí v emailu, který rozeslal Yves týmům Ubisoftu.

Yves například pověřil Lidwine Sauer dohledem nad kulturou pracoviště. Lidwine byla dříve šéfkou projektů Strategic Innovation Lab v Ubisoftu a teď má za úkol přijít s řešeními nedávných problémů a zajistit pro všechny pohodové pracovní prostředí.

Ve všech týmech se rozjedou sezení, během kterých bude kdokoliv ze zaměstnanců moci vystoupit a podělit se o své zkušenosti, případně přijít s nápadem, jak je řešit. Všichni zaměstnanci obdrží dotazník, který vyplní anonymně a mohou v něm podat zcela upřímnou zpětnou vazbu na fungování firmy. Zároveň byla pro zaměstnance spuštěna platforma, na které mohou nahlásit sexuální obtěžování, diskriminaci a jiné formy nevhodného chování.

Právě teď ve firmě probíhá vyšetřování předešlých obvinění, o které se starají externí společnosti a další externí společnosti mají prošetřit postupy a pravidla firmy s přihlédnutím k výstupu z chystaných sezení a dotazníků. Nakonec došlo k vytvoření nové pozice šéfa diverzity a začlenění operujícího napříč celou firmou.

Nezbývá než držet firmě a jejím zaměstnancům palce, aby se každý v práci cítil tak, jak se na pracovní prostředí sluší a patří, nebyl diskriminovaný a sexuálně obtěžovaný. Bude to ale asi běh na dlouhou trať a doufejme, že nepřijdeme o další známé tváře stojící za velkými, milovanými značkami.

Nejnovější články