Třetímu BioConu vládl Mass Effect 3 a spokojení návštěvníci
zdroj: tisková zpráva

Třetímu BioConu vládl Mass Effect 3 a spokojení návštěvníci

14. 2. 2012 16:53 | Téma | autor: Petr Poláček |

Skok z historické krčmy, kde rejdili tanečníci s ohněm a jejich vnadné kolegyně v předchozích dvou ročnících BioConu, do moderního prostoru klubu NOD nad pražským centrem Roxy, se zprvu mohl zdát divoký a s ohledem na fanouškovský koncept třetího BioConu možná i kontraproduktivní vzhledem k atmosféře. Nakonec ale větší, přehlednější a světlejší prostředí NODu přivítalo všechny ty Shepardy, Jedie, Bounty Huntery, imperiální vojáky a jinou zvěř v převleku (i bez něj) s otevřenou náručí a příjemnou atmosférou.

Převleků bylo na BioConu tolik, že by to vystačilo na menší muzeum voskových figurín ze světa Mass Effect i Old Republic

Krom změny místa konání se třetí BioCon, sraz fanoušků her od BioWare podporovaný (logicky) českou pobočkou EA, nesl na podobných vlnách přívětivosti a zábavy, jako v minulých ročnících. Jen návštěvníků přibylo a společně s tím i počet lidí v převlecích, musím říct, že vysoké kvality. Hlavně imitace Sheparda byla naprosto skvělá, což také poukazuje na to, která hra letošnímu BioConu kralovala. Zatímco loni se všechna pozornost soustředila na Dragon Age II, letos se do blesků pomyslných foťáků usmíval Mass Effect 3, kterého se týkala i většina přednášek a jedna prezentace skoro hotové verze hry.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva To malé vlevo je moderující Tukan, to malé vpravo je pořádající Jarda Faltus

Všechno odstartoval video vzkaz od producenta Mass Effect 3, po němž (přes programovou výplň) nastoupil se svojí přednáškou o tom, co hry od BioWare udělaly pro žánr RPG, Honza Vrobel ze Score. Později na baru sice tvrdil, že byl nervózní a nestálo to za moc, ale to už se těšil na pivo a nebyl soudný, protože posluchači jeho probírání se katalogem her od BioWare ocenili kladně - zírali jako u vytržení na Honzu a na plátno a nedutali. Zjevně se jim líbila i přendáška Pavla Dobrovského, která přítomné upozornila, že návyky z her používáme i ve skutečnosti v životě, mnohdy bez toho aniž bychom si to uvědomovali.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Zkuste mi říct mi do očí, že se tento převlek nepovedl!

Pro mnohé fanoušky byl ale vrcholem celé akce Velmi Těžký Kvíz 3, ve kterém se většina otázek logicky týkala Mass Effectu, i když došlo i na Old Republic a další tituly od BioWare. V obličejích luštitelů se v řadě případů zračilo čiré zoufalství, protože nevěděli - neučili se a jejich paměť je zradila. Prozrazovat ale nic konkrétního o otázkách nebudu, protože pokud Jarda Faltus dá, tak vám obtížný kvíz z letošního BioConu nabídneme o víkendu na Games.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva O hraní demoverze Mass Effect 3 byl logicky velký zájem a na mnohé se ani nedostalo

Prezentace flashpointu Directive 7 ze Star Wars: The Old Republic postihlo menší zdržení, ale pak se prezentující gilda pustila do akce a...než padla, tak to byla hezká podívaná. To se asi moc nedá říci o panelové diskusi, jejíž estetickou hodnotu zachraňovala něžnější polovina moderátorského dua Alžběta a Tukan. Pohled na pár drsných hochů od her (včetně veterána české herní scény Jakuba Červinky) ale v publiku naštěstí nevyvolal hromadný anafylaktický šok a i za přispění publika se podařilo debatu docela slušně rozproudit, což je také zásluha Mikoláše Tučka a jeho otázek. Na to, že měl za sebou několik hodin urputného moderování (Alžběta ale také) a pár dalších hodin ho ještě čekalo, vypadal celkem svěže. Za pár hodin už na něj byl jiný pohled, ale to skoro na všechny organizátory v čele s Jardou Faltusem.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Sedí, poslouchají, dumají a snad ani nedutají - prostě návštěvníci

Za jejich unavenými obličeji se zřejmě skrývala spokojenost, protože z ohlasů návštěvníků je zjevné, že se letošní BioCon povedl. Nejenom kvůli přednáškám a úspěchu s novým místem konání, ale i díky možnosti zahrát si s předstihem demo Mass Effect 3, vyzkoušet SWTOR, vyfotit se s lidmi v parádních oblečcích nebo sledovat prezentaci prvních dvou misí z plné verze ME3, o nichž jsem se docela podrobně rozepsal v tomto článku a nebudu se už opakovat.

Několik fotek z akce vidíte v článku okolo, mnohem více jich ale najdete na Facebook stránce Mass Effect CZ/SK. Mrkněte na ně, ať víte, oč jste přišli, nebo si naopak připomněli, co jste zažili. A nezapomeňte, o víkendu si tady na Games budete moci (doufejme) vyzkoušet Velmi Těžký Kvíz 3.

A na závěr ještě málá ukázka cross-universe přátelství, stvrzeného na letošním BioConu zdravým pohybem: tradiční národní tanec Česká beseda si ve vzájemné shodě střihli Darth Nihilus, Mandalorianský bojovník a velitel Shepard. A jak jim to panečku šlo, to by Neruda koukal!

Nejnovější články