Prototyp RoomAlive vytvoří z obýváku interaktivní herní prostředí
zdroj: tisková zpráva

Prototyp RoomAlive vytvoří z obýváku interaktivní herní prostředí

6. 10. 2014 17:15 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Monitorů a televizí se při hraní asi jen tak snadno nezbavíme, ale pokusy s augmentovanou realitou nabízí zajímavý pohled na jednu z možných vývojových větví interaktivní zábavy. Moment, kdy se herní svět promítne do obýváku, je sice daleko, ale je nesmírně zajímavé sledovat, jak se k této (stále krapet sci-fi) technologii pomalými krůčky dostáváme. Naznačuje to i prototyp projektu RoomAlive od výzkumné větve Microsoftu.

Samozřejmě jde o prototyp, ne ukázku hotového produktu – ostatně dá se čekat, že RoomAlive se nikdy prodávat nebude, stejně jako se neprodává projekt IllumiRoom, což je předchůdce RoomAlive. Dobře ale předvádí možnosti augmentované reality, když se opře o interaktivitu.

Momentálně prototyp funguje na systému šestice projektorů propojených s Kinecty, které pokryjí celou plochu pokoje. Následně je možné vytvořit z celého pokoje herní prostor, na který se třeba promítne virtuální počítačová síť z kyberpunkové hry nebo džungle v dešti, kdy kapky skrápějí kamenitou cestu, co vede přes váš koberec.

RoomAlive navíc vychází z principu interaktivity, což znamená, že předvedené funkce prototypu představují i elementární hru. V jedné z nich třeba fyzicky zaplácnete objevující se potvory, jindy s pomocí speciální pistole likvidujete protivníky nebo naopak ovládáte jednoho vojáka, který na prostoru vašeho obýváku likviduje roboty. Případně jste v jeskyni plné pastí a musíte se pohybovat, aby se nespustily – pokud k tomu dojde, RoomAlive názorně (krvavě) ukáže, co se vám děje.

RoomAlive je zajímavý projekt se spoustou "ale", který však mizí v momentě, kdy si uvědomíme, že Microsoft něco podobného nehodlá prodávat. Jde jen o ukázku možností a směrů, kterými by se mohla zábavní technologie vydat. Možná, že za pár let se tak objeví systém, který dokáže v rámci jednoho zařízení vytvořit plně funkční a interaktivní augmentovanou realitu, na jejímž začátku stály právě projekty IllumiRoom a RoomAlive.

Nejnovější články