PES vrací úder. FIFA 20 kvůli němu přišla o Juventus
zdroj: tisková zpráva

PES vrací úder. FIFA 20 kvůli němu přišla o Juventus

17. 7. 2019 9:42 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Tohle… je zvláštní. Tohle by se nemělo stávat. Přijatelný narativ je přeci jasný: FIFA je ten bohatý gigant, který chudáku PESku vždycky vyfoukne všechny licence. Konami absolutně nemá na to, aby s EA Sports v tomhle ohledu soupeřilo! Koupí si maximálně pár licencí, které ale bude mít i konkurence. Až na to, že tentokrát je všechno jinak. Za největší italský klub Juventus Turín si zahrajete pouze a jedině v PES 2020.

Situace je o to pikantnější, že na obálce loňské FIFA 19 zářil Cristiano Ronaldo – právě v dresu Juventusu. To snad naznačí i fotbalovým laikům, jak strašně důležitou značkou Juventus je. Zapomeňte na Itálii, Stará dáma patří k největším legendám světového fotbalu! A FIFA 20 se místo ní musí spokojit s vymyšleným týmem „Piemonte Calcio“.

Exkluzivita pokrývá název, znak, dresy i stadion, takže hráči Juve v nové Fifě budou – o Ronalda, Ramseyho ani de Ligta nepřijdete, jen budou pobíhat po hřišti v nějakých hadrech, které jste v životě neviděli. Podle Konami je navíc smlouva dlouhodobá, takže pokud s tím EA Sports něco neudělá (čtěte: nepošle do Turína obří balík peněz), je možné, že Juve bude absentovat i v dalších ročnících.

zdroj: Archiv

Tohle je daleko vážnější a překvapivější zpráva než ta, že PES získal licenci na Manchester United, protože ta není exkluzivní a za Rudé ďábly si tak zahrajete v obou hrách, a pro mě je tenhle vývoj ohromným překvapením.

Jak je možné, že si ve Fifě nechali hůře prodávaným, chudším konkurentem zcizit jednu z největších světových licencí? Možná takový krok zkrátka žádný exekutivec nečekal a nepojistil se proti němu dostatečně lukrativní nabídkou, ale je to zvláštní i z pohledu Juventusu.

Jedná se o klub, který si je vědom důležitosti budování značky a komunikace s mladší cílovou skupinou – koneckonců relativně nedávno kompletně změnil svůj starobylý znak na asi to nejmodernější logo ve světovém fotbale. A teď si zavírá dveře do zdaleka nejoblíbenější fotbalové hry na planetě?

Možná že za tím nemusíme hledat nic víc než takový „Epic Store fotbalových licencí“ a v Turíně se nechali prostě a jednoduše zlákat penězi, ale stejně bych docela rád nahlédl za závěs zákulisní politiky, která vyvrcholila takhle bezprecedentním oznámením.

Uvidíme, jestli PES 2020 nové černobílé dresy pomohou k lepším prodejům – nebo aspoň k lepší známce v naší recenzi. Určitě to bude větší pomoc než, vzdych, nový název eFootball PES 2020.

(Ano, budu se do něj strefovat v KAŽDÉM ČLÁNKU, který o PES napíšu. Tak přísahám.)

Nejnovější články