Magic: The Gathering Arena přidala novou edici a skvělý, byť hodně drahý mód Draft
zdroj: tisková zpráva

Magic: The Gathering Arena přidala novou edici a skvělý, byť hodně drahý mód Draft

7. 5. 2018 16:53 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Od doby, kdy jsem se s širým světem podělil o své dojmy z hraní betaverze karetky Magic: The Gathering Arena, uplynulo sotva čtrnáct dní, a už cítím potřebu se k tomuhle tématu vrátit. Nové virtuální magiky mě totiž zatím nechtějí pustit ze svých začarovaných drápů, každý den mě lákají zpátky svými questy a denními odměnami, a co je nejdůležitější, konečně vykouzlily pořádné novinky včetně nové edice a tolik očekávaného módu Draft. Ten ale vypadá jinak, než by veteráni papírové verze možná čekali.

Ještě než se k draftovým podrobnostem dostanu, musím zmínit několik dalších důležitých aktualizací. Patrik si v našem GamesPlayi hodně stěžoval, že hra nevypadá moc přístupně pro nováčky – není tam žádný tutoriál, a hra vám během stavby balíčku dokonce ani nevysvětlí, co jednotlivé karty dělají. První kritika je stále ještě platná, ale druhou výtku si vývojáři vzali k srdci. Při skládání kartiček do jednoho neporazitelného celku teď naprosto přesně uvidíte, co znamenají která klíčová slova.

Čtyři dosavadní edice byly doplněny pátou jménem Dominaria, která zatím dle mých osobních zkušeností do mety příliš nezasáhla, ale sem tam už na žebříčku přeci jen potkávám balíčky využívající například nový karetní typ Saga. Dominaria, kterou jsem si už vyzkoušel i na pražském (fyzickém) pre-release turnaji, na mě zatím nepůsobí přehnaně silně, ale jsem si jistý, že jakmile patřičné procento hráčů nashromáždí dostatek nejmocnějších karet, začnou se před nimi třást i momentálně všudypřítomní dinosauři a explorační balíčky.

Změn se dočkal i systém progrese, který jsem na rozdíl od některých jiných komentátorů chválil coby poměrně štědrý. A hle – najednou je ještě štědřejší. Zatímco předtím jste si za typický denní quest vydělali něco kolem 300 zlaťáků, teď se odměna blíží spíš pětistovce, a za některé úkoly dostanete až 750 goldů. Zároveň byly navýšeny i odměny za prvních pár výher v daném dni.

Tuším, proč k tomuhle kroku vývojáři přistoupili. Zavedli totiž do hry nové módy doplňující dosavadní Ranked žebříček. Jsou to Quick Constructed a Quick Draft. Do prvního jmenovaného se dostanete za poplatek pouhých 500 zlaťáků, vezmete si s sebou některý svůj předpřipravený balíček a jdete zápasit o odměny, dokud nedosáhnete sedmi výher nebo neutrpíte tři porážky.

Dostat se do Draftu je podstatně složitější. Vstupenka vás totiž vyjde na dost extrémních 5 000 zlaťáků, na což můžete šetřit klidně celý týden pilného paření. Alternativou je 750 drahokamů, které si koupíte přesně za 5 dolarů.

Draft funguje tak, že si otevřete speciální booster plný kartiček, vyberete si z oněch čtrnácti jednu jedinou a zbytek pošlete dál. Následně vám od soupeře přijde třináct. Vy si vyberete, pošlete dál. Pak dvanáct. Pak jedenáct, a tak dál. A až zcela doberete první booster, otevřete si ještě další dva a následně z toho všeho postavíte nedokonalý, nevyvážený, nepředvídatelný, zábavný balík.

Vysoká cena dává relativní smysl proto, že kromě odměn závisejících na počtu vítězství (opět se hraje systémem 7 výher/3 porážky) si automaticky ponecháváte všechny karty, které jste si zvolili pro stavbu svého balíčku. To znamená, že vám v kapse přistane 42 karet podle vašeho výběru, i kdybyste třeba nevyhráli ani jeden mač. A při ceně 1 000 zlaťáků za jediný osmikaretní booster je jasné, že Draft musel být násobně dražší. Jinak by si obyčejné balíčky nikdo nekupoval.

Přesto bych radši viděl cenovku třeba kolem tří tisíc, aby si mód mohli bez placení skutečnými penězi užít i lidé, kteří u hry nesedí každý den. Právě pro ně totiž může být Draft skvělým zážitkem. V Ranked zápasech narazíte vesměs na dobře připravené, funkční balíčky, které nic netušícího nováčka přejedou jak parní válec bezbrannou housenku. Ale v Draftu, byť má samozřejmě své zákonitosti a ideální postupy, taková příprava neexistuje a balíčky, na něž narazíte, by nikdy neměly být neporazitelnými behemoty. Když si do svého decku nastrkáte dostatek zabíjecích kouzel, budete nejspíš schopní alespoň konkurenceschopně přežít do pozdějších tahů.

Magic: The Gathering Arena - Draft zdroj: tisková zpráva

Bonusem pro nováčky je skutečnost, že nedraftujete proti jiným lidem, ale proti umělé inteligenci. Kdyby to mělo vypadat jako ve skutečném světě, kde kolem stolu sedí šest, deset, dvacet hráčů a postupně si podávají boostery, tak by to zkrátka asi nefungovalo. Byl by tam strašný časový tlak vybírat rychle, a navíc by se jeden hráč odpojil, a co pak?

Místo toho tak draftujete proti bezejmenné AI, které se nemusíte bát poslat mocnou kartu, co se vám zrovna nehodí do balíčku. Přitom pro jistotu shrábnout něco, o čem tušíte, že nesmírně pomůže vašemu soupeři, je ve fyzickém Draftu běžná praxe a další (pro začátečníky zbytečná) starost.

V mém posledním Draftu mi například přišly tři zlaté karty, ale z toho jedna byla příšerně situační a závislá na jiných kartách (tedy pro draftování absolutně nevhodná) a zbylé dvě se mi nehodily do barev, které jsem začal sbírat. Ale i s balíčkem bez jediné vzácné karty jsem dosáhl na slušných pět vítězství díky kvalitním, nikterak spektakulárním příšerám a kouzlům, a byla to mnohem větší legrace, než po dvacáté někoho rozdrtit v Ranked zápase svou bílou, při správné konstelaci skoro nezastavitelnou tokenovací monstrozitou.

Takže ano, je to příliš drahé, ale také nesmírně zábavné, a když vyhrajete 6 zápasů (tedy dvakrát tolik, než si můžete dovolit prohrát), okamžitě si vyděláte na další Draft. Doufám, že do budoucna se dočkáme buď zlevnění, nebo třeba možnosti vydělat si vstupenku jiným způsobem, protože ačkoliv rád utápím volné půlhodinky v běžném žebříčku, Draft je... jinde. Je to vynikající karetní zábava a byla by škoda, kdyby ji vývojáři zavřeli za bránu daleko neprostupnější než třeba tu, kterou kolem své koncepčně podobné Arény vztyčil Hearthstone.

Smarty.cz

Nejnovější články