Konkurence War Thunderu? IL-2 Sturmovik se brzy rozroste o Kubáň a chystá simulaci tanků
zdroj: tisková zpráva

Konkurence War Thunderu? IL-2 Sturmovik se brzy rozroste o Kubáň a chystá simulaci tanků

25. 11. 2017 9:30 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Zdá se, že kreativní fúze 1C Games a tvůrců úspěšné prvoválečné simulace Rise of Flight, 777 Studios, byla pro značku IL2 nakonec velmi dobrým tahem. Po oživení realistického létání nad východní frontou v titulech Battle of Stalingrad a Battle of Moscow se již také kvapem blíží vydání dalšího okřídleného přírůstku do rodiny v podobě Battle of Kuban. Ten do hry přidá osm nových hratelných strojů a samozřejmě kampaň zasazenou do urputných bojů nad kubáňským předmostím z jara roku 1943, krátce po skončení stalingradské bitvy. 

Titul je skoro hotový a měl by být plně k dispozici už koncem letošního roku. Ovšem to zdaleka není všechno. Ambice obou studií jdou totiž mnohem dál, a fanoušci (nejen) leteckých simulátorů se tak mohou těšit hned na trojici zbrusu nových titulů, které by měly vycházet v horizontu příštích dvou let. 1C navíc hodlá všechny tituly propojit do jednoho kompatibilního celku s názvem IL2-Sturmovik: Great Battles, jejž bude pohánět vylepšený Digital Warfare Engine.

IL-2 Sturmovik: Battle of Kuban zdroj: tisková zpráva

Battle of Bodenplatte

Ačkoli historicky se používá jméno „operace Bodenplatte“, tvůrci se chtějí mermomocí držet nomenklatury svých předešlých tří titulů, takže se budeme spokojit „jen“ s bitvou. Samozřejmě pouze v názvu, protože jinak bude hra simulovat období leteckých vřav nad Ardenami koncem roku 1944. Vrcholem bude kritický novoroční den, kdy si Luftwaffe v podstatě zatloukla poslední hřebík do vlastní rakve, a potom dohra z kraje 1945.

Těšit se samozřejmě můžete na zbrusu nový letecký park na obou stranách, kde se proti sobě postaví ty nejlepší pístové stíhačky konce války, jakými byly na německé straně třeba Fw 190 D a Bf 109 K, na americké P-51D a P-47D, a RAF nasadí Spitfire Mk. IX a nedostižný Tempest Mk. V. I když nedostižný, zas jak se to vezme. Německá strana se totiž ještě vytasí s proudovým postrachem nebes, legendárním, ač pozdě příchozím Me 262.

Létat se samozřejmě bude nad částmi Německa, Belgie a Nizozemí, takže se můžete těšit na detailní terén zasněžených Flander a Arden se spoustou městeček, vesnic, železničních uzlů, a také hromadou nových pozemních jednotek, na kterých se piloti stíhacích bombardérů budou moct do sytosti vyřádit.

Flying Circus – Volume I

Dalším přírůstkem je pokračování, nebo spíše přepracování původního Rise of Flight do nového kabátu – enginu, který hře poskytne plnou podporou DX11, VR a 64-bitových systémů. Návrat nad kolbiště první světové začne skromným přepracováním desítky dvojplošníků a výřezu mapy Francie o zhruba 100 kilometrech čtverečních.

Flying Circus a všechny jeho budoucí části budou rovněž součástí balíku IL2, takže když během hraní náhle zatoužíte po přesunu z východní fronty na tu západní a o pár dekád nazpět v čase, postačí vám k tomu pár kliknutí ve společném menu.  A pak už hurá do dřevní doby leteckých soubojů, kdy sebemenší poškození či porucha stroje znamenaly pád do hlubin vstříc téměř jisté smrti. Do doby, kdy se na nějaké padáky pro piloty a uzavřené kokpity jaksi nehrálo. Do časů nefalšovaných rytířů nebes.

zdroj: Archiv

Tank Crew – Clash of Prokhorovka

Největší novinkou je však představení zbrusu nového komponentu v podobě tankového simulátoru. Není sice známo, zda se nakonec dočkáme realistické obdoby War Thunder, ale vzhledem k tomu, že hra poběží na stejném enginu jako její letečtí kolegové, jen s krapet detailnějšími pozemními mapami, to v budoucnu vyloučené není. Klíčový zde má být multiplayer, takže se těšte na vícečlenné posádky obrněnců, kde každý hráč zaujme vlastní post a úspěch tak bude záviset především na vaší bezchybné koordinaci.

Jak již název napovídá, zúčastníte se bojů o kurský výběžek, a samozřejmě dojde i na legendární masivní střet oceli poblíž vesnice Prochorovka, kde se 12. července náhle střetly dva masivní tankové svazy čítající stovky tanků a samohybných děl na obou stranách. Střet skončil pro německou brannou moc pouze nepatrným Pyrrhovým vítězstvím, které předznamenalo finální stopku veškeré jejich další ofenzivní činnosti na východní frontě.

Herní plocha se bude rozprostírat na ploše zhruba 100 kilometrů čtverečních situované do jižního sektoru kurského oblouku a krom Prochorovky se podíváte také do Bělgorodu. Hratelný vozový park bude samozřejmě zahrnovat legendární Tigery, první typy Pantherů a hlavní výplň Panzerwaffe, střední tanky Panzer III a IV, proti kterým nasadí rudoarmějci těžkotonážní KV-1, spolehlivé T-34 či samohybné houfnice Su-122.

Inu, rozhodně je se na co těšit, a po relativním simulátorovém suchu posledních let se zdá, že i ti náročnější se konečně dočkají – když už ne vytouženého obrození, tak aspoň pořádné nadílky. Kde jsou ty časy, kdy se nás jak z běžícího pásu hrnuly simulátorové pecky jedna za druhou a jména jako Microprose či Dynamix budila posvátnou úctu a netrpělivá očekávání.

Nejnovější články