Kapela Iron Maiden žaluje tvůrce hry Ion Maiden
zdroj: tisková zpráva

Kapela Iron Maiden žaluje tvůrce hry Ion Maiden

31. 5. 2019 11:42 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Aktualizace: Doplnili jsme článek o vyjádření viceprezidenta 3D Realms Frederika Schreibera.
Původní zpráva (30. 5. 2019, 12:32): Železná panna je středověký mučicí nástroj a Iron Maiden je zase britská metalová kapela. Ion Maiden je potom loňská střílečka ctící devadesátkové klasiky žánru od tvůrců Duke Nukem 3D. Podobně znějící názvy ne každý vnímá jako poctu, takže kapela žádá po vývojářích 3D Realms 2 miliony dolarů za matení spotřebitelů a porušení ochranné známky.

O žalobě za porušení autorských práv jako první informoval americký server The Daily Beast. Mimo jiné se v ní píše, že jde ze strany 3D Realms o „neuvěřitelně nehorázné“ porušení ochranných známek. „Název Ion Maiden je takřka identický s ochrannou známkou Iron Maiden ve vzhledu, zvuku a celkovém obchodním dojmu. Obžalovaný navíc používá název Ion Maiden k prodeji triček a podložek pod myš,“ stojí v žalobě.

Podle ní by se spotřebitelé mohli domnívat, že kapela s hrou má něco společného. Ona totiž s jinými hrami něco společného má, kupříkladu s mobilním titulem Iron Maiden: Legacy of the Beast z roku 2016. V žalobě se uvádí, že kapela hry prodává přes 20 let, a trička dokonce přes 40 let.

zdroj: Vlastní

Vizuální a zvuková podoba je v případě Ion Maiden je opravdu matoucí, tvrdí žaloba a ve výčtu podobností zachází do dalších detailů. Kromě téměř shodného názvu je hlavní hrdinkou Ion Maiden Shelly Harrison, odkaz na zakladatele Iron Maiden Steva Harrise. Hra prý používá k vyvedení loga podobné písmo, vizuální styl odpovídá mobilní Legacy of the Beast a také se v ní objevuje emoji se žlutou bombou, která je prý ikonická pro maskota kapely Eddieho.

V žalobě se píše, že si mnoho lidí Ion Maiden opravdu spletlo s oficiálním produktem Iron Maiden a mohou to i dokázat na základě různých článků a příspěvků z internetových fór. Tvůrci hry se podle ní snaží přiživit na popularitě kapely. 3D Realms se navíc pokoušeli Ion Maiden vytvořit vlastní ochrannou známku, proti čemuž už právní zástupce Iron Maiden v minulosti zasáhl. Od registrace potom upustili, název Ion Maiden ale používají dál i bez ochranné známky.

Kapela po vývojářích požaduje 2 miliony dolarů (přes 46 milionů korun) za ušlé zisky a požaduje také buď zrušení registrované domény ionmaiden.com, nebo její předání do vlastnictví Iron Maiden. Na vyjádření protistrany, tedy tvůrců Ion Maiden a legendárního Dukea, zatím čekáme.

Aktualizace: K žalobě se na oficiální stránce hry Ion Maiden na Steamu vyjádřil viceprezident studia 3D Realms Frederik Schreiber. „Doneslo se nám, že nás skupina Iron Maiden zažalovala podle kalifornského práva a tvrdí, že se naše oldschool střílečka z první osoby Ion Maiden přiživuje na jejich ochranné známce.

V žalobě tvrdí, že naše hlavní hrdinka Shelly Harrison, která se poprvé objevila ve hře Bombshell z roku 2016, se zakládá na jejich hudebníkovi Stevu Harrisovi; že naše ikonka lebkové bomby se zakládá na jejich kostlivém maskotovi Eddiem; že naše logo kopíruje to jejich a další frivolní řeči, které kdokoliv, kdo Ion Maiden hrál, bude považovat za přehnanější, než Shellyin ikonický 18ranný tříhlavňový revolver Loverboy.

My ve 3D Realms probereme spolu s Voidpointem a spoluvydavatelem 1C Entertainment naše možnosti, jakmile obdržíme oficiální oznámení o žalobě a učiníme rozhodnutí ve správný čas. Bez ohledu na okolnosti práce na Ion Maiden nadále pokračují, aby hra během letošního roku mohla plnohodnotně vyjít.“

Nejnovější články