Facebook představil řadu herních novinek a úprav v čele s Instant Games
zdroj: tisková zpráva

Facebook představil řadu herních novinek a úprav v čele s Instant Games

19. 4. 2017 16:49 | Téma | autor: Adam Homola |

O herních iniciativách Facebooku není slyšet moc často, ale když už populární sociální síť poodhrne oponu a naznačí své plány do budoucna, je dobré být ve střehu. 1,86 miliardy uživatelů je číslo budící respekt a nemalé procento z této masy hraje hry. Facebook to moc dobře ví, a proto své herní aktivity poslední dobou posiluje způsobem, který zdánlivě dává smysl. Důkazem toho jsou novinky oznámené na letošní konferenci F8 v čele s vylepšeními pro Instant Games a pro samostatného klienta Facebook Gameroom.

Instant Games

Instant Games běží v jistém omezeném režimu od minulého roku a nejde o nic jiného než okamžité hraní her přímo v rámci aplikace Messenger. Podle Facebooku se za posledních 90 dnů odehrálo přes Instant Games cca 1,5 miliardy her, ovšem zatím jde spíše o jednodušší, na nahánění co nejvyššího skóre založené, hříčky.

Právě to by se mělo s chystaným updatem změnit, neboť Facebook chystá cosi, čemu přezdívá „bohaté herní prvky“ – díky nim mají mít vývojáři nad svým dítkem mnohem větší kontrolu. Budou si moct například nastavit úvodní a závěrečné obrazovky a díky novému API vylepšit také sdílení a propojování hráčů.

Ony bohaté herní prvky jsou tak jakýmsi základem pro potenciálně mnohem pestřejší nabídku her, než jaká je v rámci Instant Games k dispozici. Jedním ze staronových kousků je například nová verze Words With Friends od Zyngy. Díky novým funkcím Instant Games bude možné sdílet vybrané herní momenty přímo v diskuzích na Messengeru.

17351730_908604915909426_490335826111102976_n zdroj: tisková zpráva

Podobně na tom bude i nová verze kooperativní bullet hell akce EverWing, která má nabízet novinkové statusy opět přímo v Messengeru. Potenciální spoluhráči tak budou vědět, zda mají naskočit do už rozjeté hry, kde zrovna probíhá třeba raid, nebo raději chvíli počkat. S novinkami v Instant Games je spojený také nový Games Tab, tedy herní záložka, od níž si tvůrci slibují lepší dosah her v rámci potenciální cílové skupiny. A chybět nemůže ani podpora botů...

Díky Instant Games by se čistě teoreticky mohlo k hraní přes Facebook dostat mnohem víc hráčů než v minulosti, ale tvůrci si zároveň uvědomují, že doby bezmyšlenkovitého spamování zdí jsou dávno pryč.

Namísto neustálého publikování nezajímavých herních statusů na obecnou zeď tak, jako tomu bylo před lety, teď Facebook mluví o jakémsi explicitním sdílení. Tedy sdílení herních statusů, které uvidí jen uživatelé se stejnými či podobnými zájmy, jak v rozhovoru pro Gamasutru potvrdil šéf pro globální herní partnerství Leo Olebe.

Facebook Gameroom

Dříve oznámená a vlastně už také funkční Facebook Games Arcade si prošla menší změnou názvu na Facebook Gameroom. A stejně tak došlo i ke změně obsahu, který už netvoří jen menší arkádové a sociální hry. Zatím z toho vyloženě konkurent Steamu sice není, ale není ani vyloučené, že se Facebook Gameroom takovým směrem nevydá.

Jedním z aktuálních updatů je spuštění uzavřené betaverze pro novou Gameroom platformu SDK, díky které budou mít vývojáři větší flexibilitu pro portování her na Facebook. Konkrétně jde o podporu různých jiných enginů než je Unity, jmenovitě například Unreal Engine, cocos2D (běží na něm například Badland, Dragon City, Angry Bird Fight, Clash of Kings, Final Fantasy Record…) a další.

Facebook Gameroom se také brzy rozroste o vlastní Games Feed, takže jakousi zeď plnou herních statusů. Vtip je v tom, že v rámci tohoto Games Feedu byste statusy o čemkoliv jiném hledali marně. Stoprocentní zaměření na hry a komunitu hráčů je něco, co by mělo hry zpřístupnit širšímu publiku, aniž by to zároveň zasypalo nehráče lavinou nicneříkajících statusů.

17625872_282519238852424_1316220778290610176_n zdroj: tisková zpráva

Gameroom si můžete stáhnout z oficiálního webu, pokud máte Windows 7, 8 či 10. Najdete tam přes tisícovku her napříč různými kategoriemi, přičemž nedávno přibyla i podpora pro stahovatelné „prémiové“ hry. Gameroom už nemusí být omezena jen na jednoduché webové hříčky, nicméně druhý Steam se nám tu zatím ještě nerodí.

Jistých změn dozná i streamování her na Facebook, které podporuje například i Blizzard ve svém Battle.netu. Vývojáři z Facebooku teď chystají nové Live API, díky kterému půjde pouštět streamy rovnou do Skupin, a to s pomocí XSplitu, který by měl tuto funkcionalitu nabídnout již brzy, jak oznámil Facebook na svém webu pro vývojáře.

Facebook to myslí s hraním vážně. Nakolik to vydrží, a nakolik do toho ještě zapojí nezbytnou dravost při shánění nových vývojářů či případně rovnou exkluzivit, ukáží až nadcházející měsíce.

Nejnovější články