Dead Island se koupe v kontroverzi, přišel i sexismus
zdroj: tisková zpráva

Dead Island se koupe v kontroverzi, přišel i sexismus

9. 9. 2011 11:42 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Hororová akce Dead Island by mohla kandidovat na cenu za nejhorší možný start hry. Nejprve se...

Hororová akce Dead Island by mohla kandidovat na cenu za nejhorší možný start hry. Nejprve se na Steam dostala nedokončená verze hry, což je samo o sobě prostě absurdní. Následně byl vydán patch, který konečně způsobil, že jde hra dohrát a je dostupná v podobě, v jaké má být, ale na oplátku smazal lidem uložené pozice. A nyní vstoupila do hry kontroverze etického rázu. Všímaví hráči totiž našli v souborech původní, nedokončené verze, i jeden s názvem FeministWhorePurna.

Oč jde? Postava Purna, bývalá policistka, má totiž výhrady proti opačnému pohlaví a jedna z jejích schopností způsobuje, že dává o 15% zranění mužům. Bohužel, někoho nesmírně inteligentního z Techlandu nenapadlo nic jiného, než dát do hry tuhle schopnost pod názvem Feminist Whore, tedy „feministická dě*ka“. Au. Ve finální verzi hry se sice schopnost už jmenuje Gender Wars, ale...


Ač se ještě neozvaly žádné ryčné hlasy, které by si stěžovaly, většina soudných hráčů si klepe na čelo, případně rezignovaně obrací oči v sloup. Nikdo nebije na poplach, nikdo nekřičí po právním postihu (nebo alespoň ne oficiální cestou), ale tak nějak většina cítí, že tohle hodně zpátečnické uvažování ukazuje, jak je v některých sférách herní průmysl nevyzrálý. Jak naplňuje představu uhrovatého, obtloustlého mladíka (či hůř, už ne mladíka), který tráví dny u tvorby a hraní her a ženy zná z filmů a stránek, které vám Google už nenašeptá. A pro samotný Techland je to prostě ostuda.

Což si i jeho představitelé uvědomují. Blazej Krakowiak říká: „Vyšetřujeme, jak se to stalo a vydáme pak vyjádření. Jasně to porušuje profesionální a etické standardy v Techlandu a nikdy se taková věc neměla stát. Nyní mohu jen vyjádřit upřímnou omluvu za tento incident a ujišťuji vás, že kdokoliv se zachoval takto nezodpovědně, nereflektuje názory Techlandu“.

Nu, zcela jistě bude postoje některých členů Techlandu reflektovat a nejen členů Techlandu. Což je ovšem problém celé společnosti, ne jen herní branže, ve které je ovšem sexismus poměrně patrný a nejviditelnější. Zkuste si zahrát jako dívka nějakou online střílečku s headsetem a rázem z vás bude feministka.

Takže nemá cenu pranýřovat jednoho, nepříliš bystrého, člověka v Techlandu. Chová se jen jako nepříjemně velká část celé komunity. Je to její problém, ne osamělého exota. Bohužel.

Nejnovější články