Dead Island, Driver SF a DiRT 3 obětí obskurních distribučních průšvihů
zdroj: tisková zpráva

Dead Island, Driver SF a DiRT 3 obětí obskurních distribučních průšvihů

6. 9. 2011 17:43 | Byznys | autor: Jan Vitík |

Update (17:43) - Ušetřen distribučních problémů nezůstal ani Ubisoft, jehož nový titul Driver: San Francisco pro Xbox 360 se zřejmě prodává bez Uplay Passport kódu. Ten je třeba k přístupu do online multiplayeru po uplynutí 48 zkušebních hodin. Problém je o to nepříjemnější, že jde o první titul s touto ochranou, proti které se hráči (ostatně jako proti každé jiné ochraně) bouřili. Ubisoft se vyjádřil pro Joystiq, že všechno dá do pořádku. Uvidíme, jak se tato nepříjemnost dále vyvine.

Původní zpráva - Nedávno jsme zažili období, kdy skoro každý den došlo k nějakému nepříjemnému úniku dat z herních firem. Odstartovalo to u Sony a další následovaly. Delší dobu se však nic nestalo, až nyní přichází dvě nemilé příhody dvou různých firem. Povaha událostí se liší od úmyslných útoků hackeru, protože tentokrát jde hlavně o šlendrián a přehmaty uvnitř firem samotných. Studio Techland má problém s umístěním zjevně nehotové vývojářské verze zombie akce Dead Island na Steam místo verze finální a Codemasters zase musí řešit únik 3 miliónů aktivačních kódů pro DiRT 3. Holt, úterky...

Trable Dead Island spočívají v tom, že někteří američtí zákazníci místo zakoupené PC verze obdrželi cosi, co na první pohled vypadá jako velmi nepovedený a odfláknutý port z konzolí. Jenže podle kousku kódu vydolovaného ze hry se zdá, že jde o nějakou vývojářskou verzi, která nikdy neměla opustit kanceláře Techlandu. Najdeme zde podivné nastavení ovládání nebo například online autorizaci určenou primárně pro interní použití. Tvůrci Dead Island se k problému vyjádřilo prostřednictvím svého mluvčího pro britský Eurogamer v tom smyslu, že událost prošetřují a udělají všechno, aby si každý užil hraní jejich hry. Takže zatím neřekli vlastně nic.

Únik aktivačních kódů k závodní hře DiRT 3 má původ v kampani společností Codemasters a výrobce grafických karet AMD. Při zakoupení karty měl zákazník obdržet zdarma DiRT 3 aktivační kód, jenže databáze všech vyčleněných kódů byla umístěna na jeden z internetových serverů bez jakékoliv ochrany. Netrvalo dlouho, někdo si toho všiml a celý seznam zveřejnil. Ani jedna ze stran zatím neoznámila, jak nastalou situaci hodlá řešit, zda-li sáhne k deaktivaci všech kódů ze seznamu (jde o aktivace na Steamu, takže by to neměl být problém), nebo se rozhodnou jinak.

Pokud vám však třeba kamarád dal zdarma DiRT 3 kód s tím, že ho prostě "nějak" získal, tak se jeho aktivaci na Steamu zdaleka vyhněte, a pokud už se tak stalo, kontaktujte podporu Steamu, aby ho zase pěkně deaktivovala. Až to začne Codemasters se Steamem řešit a specifické kódy blokovat, asi byste nechtěli, aby vám přitom dali banána na váš Steam účet s desítkami legálně zakoupených her...

Nejnovější články