Celosvětový zákaz prodeje GTA IV: Episodes from Liberty City
zdroj: tisková zpráva

Celosvětový zákaz prodeje GTA IV: Episodes from Liberty City

19. 10. 2010 13:30 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Možná to zní úsměvně, ale soud v Sao Paulu rozhodl jasně. Rockstar musí zastavit prodej i digitální distribuci DLC Episodes from Liberty City pro GTA IV, jinak firmu čekají mastné pokuty. Proč? V The Ballad of Gay Tony si na diskotéce můžete užít trochu toho brazilského funku, v němž zpívá malý chlapec. Pokud se vám tenhle styl líbí, proč ne. Zdánlivě nedůležitá věc v kontextu celé mamutí hry. Jenže tenhle song byl zařazen i na oficiální soundtrack hry a přišel problém.

Song se oficiálně jmenuje Daniel Haaksman - Conga Kid feat. MC Miltinho, přičemž Miltinho je onen malý Brazilec, který nepříliš melodicky prozpěvuje. Jenže u civilního soudu v Sao Paulu došlo včera k rozhodnutí, že celá píseň je neautorizovaným samplem skladby Bota o Dedinho pro Alto od brazilského hudebníka Hamiltona Lourença da Silvy. Co všemu dodává korunu je fakt, že da Silva je otcem malého Miltinha. Rockstar má ovšem problém, protože úspěšná žaloba postihuje jak jeho, tak brazilskou distribuční společnost Synergex Brazil. A teď do hry vstupují ještě Němci.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Soud požaduje stažení hry ze všech obchodů po celém světě, jinak bude Rockstar a Synergex postižen pokutou tří tisíc dolarů za každý den, kdy bude expanze prodávána. Obrana pomocí podepsaných smluv se minula účinkem, protože se ukázalo, že podpisy na smlouvách nenáležejí těm osobám, které by ji podepsat měly.

V problémech se tak ocitá i německý subjekt Man Recordings, který má na svědomí hudbu k DLC. Každá strana tvrdí něco jiného a na absurditě celému případu dodává oficiální prohlášení Rockstaru, podle kterého firma neobdržela žádné vyjádření brazilského soudu a snaží se zjistit detaily, které má k dispozici (asi jako jediná) brazilská mutace herního serveru Kotaku.

Otázkou je, jak k této situaci došlo. Buď Rockstar tuto hrozbu ignoroval a nyní za ni platí a nebo vše proběhlo bez jeho vědomí. Obvyklé totiž bývá mimosoudní vyrovnání se skutečnými držiteli práv, načež se všichni rozejdou spokojeni do svých domovů. To, že došlo až k rozsudku a to poměrně tvrdému (pokuta by časem efektivně nulovala veškeré zisky z prodeje DLC) totiž naznačuje pochybení u minimálně jedné z hájících se stran.

Na druhou stranu, celá situace poněkud zavání. Zdá se, že da Silva s remixem vlastní skladby počítal a počítal i s výše zmíněným mimosoudním vyrovnáním. Nyní vše eskalovalo do absurdní velikosti a jsme zvědavi jak Rockstar zareaguje. A pokud byste nevěděli o jakou skladbu jde, tohle video vám ji přiblíží:

Nejnovější články