Best of 2018: Nejlepší svět
zdroj: tisková zpráva

Best of 2018: Nejlepší svět

28. 12. 2018 10:00 | Z redakce | autor: Redakce Games.cz |

Všimli jste si, jak se nám hry poslední dobou přifukují? Nejen co do velikosti, byť ta je na očích asi nejvíc, ale i co do hloubky, či propracovanosti světa? Udělat dobrý herní svět ale není jednoduché. Obrovská mapa s několika hezkými panoramaty už dávno nestačí. Výjimečný herní svět musí nejen skvěle vypadat. Musí také skvěle fungovat, měl by být v rámci možností uvěřitelný a nakonec – a to hlavně – byste prostě měli mít chuť se do něj pořád vracet, pořád v něm trávit čas. Všechny tři adepti níže naše kritéria pro nejlepší herní svět splňují a my už teď víme, že se do každého z nich s chutí podíváme i v příštím roce.


3. místo - Monster Hunter: World

Monster Hunter: World zdroj: tisková zpráva

Byla by to trochu ostuda, kdyby svět ve hře se slovem „svět“ v názvu nefungoval. V Monster Hunter: World funguje, a to na výbornou. Zdejší prostředí je totiž samostatnou osobností. Má parádně fungující ekosystém a spoustu monster, která v něm skutečně žijí. Lov monster v takhle živoucím a propracovaném přírodním soukolí je radost, ke které je nesmírně jednoduché se vrátit. Vrátit a třeba jen pozorovat interakce, které i v takhle přestřeleném fantasy prostředí působí uvěřitelně. Monster Hunter: World má jednoduše svět, ve kterém nechcete jen lovit monstra. Chcete ho prozkoumávat, studovat a trávit v něm čas.

2. místo - Kingdom Come: Deliverance

Kingdom Come: Deliverance zdroj: tisková zpráva

České RPG Kingdom Come: Deliverance má řadu problémů a v samotných herních mechanikách leckdy hapruje. Pokud bychom si ale měli vybrat jeden prvek, kterému nemůžeme takřka nic vytknout, je to právě svět. Nádherně zpracovaná česká krajina je nejen že neokoukaná, ona ve hře funguje snad po všech stránkách. A to do takové míry, že se v noci bojíte do lesa. Ve dne zase chcete na kopec a rozhlédnout se. Pak narazíte na vesničku či hrad a hned máte o zábavu postaráno - vesničané opravdu žijí svým životem a je na vás zda se do něj zapojíte pozitivně, negativně, nebo ho budete jen zpovzdálí sledovat. Svět Kingdom Come: Deliverance, se všemi jeho stavbami, pláněmi, lesy, potůčky, a nakonec i uvěřitelnými obyvateli, je pro mnohé z nás natolik povedený, že mu tu stříbrnou medaili mile rádi dáme.

1. místo - Red Dead Redemption II

Red Dead Redemption II zdroj: tisková zpráva

Zasněžené vrcholky hor s realisticky se chovajícím sněhem, bažiny plné krokodýlů, město plné lidí, nebezpečné horské průsmyky, temné jeskyně, hluboké lesy... Ať už ukážete prstem na mapu Red Dead Redemption II kamkoliv, čeká vás tam dechberoucí scéna. Která nejen že špičkově vypadá a zní, ještě se navíc chová přísně realisticky. Ve hře se můžete utábořit někde v divočině na kopci a dalekohledem sledovat vzájemně provázaný ekosystém zvířat, která tu nejsou jen kulisou, ale reagují na vás stejně jako na sebe. Nebo se s flaškou v ruce postavíte doprostřed ulice ve městě a sledujete práci dělníků. Kteří ten dům opravdu staví – schválně se tam vraťte po několika herních týdnech a uvidíte pokrok na vlastní oči. Svět Red Dead Redemption II běží jako hodinky, dosud nevídaným množstvím detailů je narvaný až k prasknutí, a ještě to všechno vypadá a zní úchvatně.

Nejnovější články