Americká žádost o výjimku ze zákona se snaží zlegalizovat abandonware
zdroj: tisková zpráva

Americká žádost o výjimku ze zákona se snaží zlegalizovat abandonware

6. 11. 2014 17:30 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Řada z vás jistě zná abandonware, který slouží k označení her vysokého věku, na jejich další podporu a prodej už zapomněli i jejich vlastní vývojáři či vydavatel. Kdo si takovou hru chce sehnat, je obvykle odkázán na nelegální, leč povětšinou přehlížené databáze různě po internetu. S tímto obstaráváním však souvisí řada problémů, mimo jiné problematická kompatibilita hry nebo riziko stažení malware. Nezdálo se, že by s tímto stavem šlo něco dělat. Žádost organizace Electronic Frontier Foundation (EFF) ale ukazuje, že zde existuje vůle současný stav změnit, jelikož de facto žádá americké instituce o legalizaci abandonware.

Petice členů EFF směřuje do Kongresové knihovny a U.S. Copyright Office, úřadu zodpovědného za, jak asi tušíte, dodržování autorského práva. EFF žádá, aby bylo modifikování opuštěných her dovoleno zákonem. Nejde však jenom o prastaré hry z počátku digitální zábavy, petice explicitně žádá o možnost modifikovat i relativně moderní hry, aby v nich bylo možné provozovat třeba multiplayer i poté, co vydavatel či tvůrce vypne servery.

"Civilization 5 nebo Mario Kart Wii využívají servery (výrobců) k matchmakingu a umožňují tak multiplayerou hru," praví jedna z pasáží. "Například společnost Electronic Arts ruší servery pro své hry během roku a půl až dvou let od vydání," říká jiná a dodává znění petice EFF na váze příklady z praxe. Zároveň však petice zdůrazňuje, že nežádá o přístup k datům uloženým na serverech, nýbrž jenom k datům na discích. Žádost se tedy netýká her (typicky onlineovek) s persistentními světy typu World of Warcraft nebo Wildstar. Zcela mimo hru také je, že by ze zprovoznění zmíněného multiplayeru ve hrách měla mít třetí strana jakýkoli zisk.

Argumentem pro možnost modifikovat se svolením zákona staré hry je další zkoumání opuštěných titulů akademickými výzkumníky, archiváři a historiky - jde o požadavek, který má za cíl zachování her pro budoucí generace. Pokud by žádost o výjimku uspěla, dá se však předpokládat, že stranou nezůstanou ani běžní hráči, kterým jde v prvé řadě o zábavu.

EFF se rovněž snaží vyvrátit protiargumentaci, totiž snížení hodnoty her v očích původních majitelů práv. Podle žádosti by legální upravitelnost měla naopak efekt opačného rázu, totiž zvýšení hodnoty hry v očích zákazníka, který by si mohl být jistý, že jím zakoupený produkt nespoléhá jenom na dobrou náladu a rentabilitu producenta.

EFF je nezisková organizace, který se dle svých slov snaží najít rovnováhu mezi právy vývojářů/producentů a zákazníků, co se týče autorského práva. Založená byla už v roce 1990. Celý text prohlášení EFF můžete najít zde (via HotHardware). 

Nejnovější články