E3 2013 dojmy: Command & Conquer je věrná generálům
zdroj: tisková zpráva

E3 2013 dojmy: Command & Conquer je věrná generálům

27. 6. 2013 20:00 | Dojmy z hraní | autor: Miloš Bohoněk |

Subjektivně nejmilejší překvapení E3 2013? Žádná nová značka nebo oznámení, ale hratelná verze Command & Conquer. Free to play reinkarnace slavné strategické série, která měla původně nést podtitul Generals 2, se vlastně hraje jako původní Generals. Zředěné deriváty hledejte jinde.

Na výstavišti jsem stihl hned dva mače a nezaznamenal jedinou otravnou hlášku, nabízející koupi nepřiměřeně silných jednotek za reálné peníze nebo zaplevelování Facebooku. Jistě, šlo o demo speciálně upravené pro E3, ale hraní nebylo ničím rušeno a vše, od menu až po závěrečné statistiky, působilo přesvědčivě plnohodnotně.

A protože vzpomínky na původní Generals jsou již krapet mlhavé, na místě bych vám byl schopen tvrdit, že jde o remake originálu v lepší grafice. V to snad ani nikdo nedoufal.

Slezina generálů

Command & Conquer je prozatím koncipovaná jako multiplayerová a skirmish záležitost, kde se budete moci mydlit se známými mezi sebou nebo se spolčíte proti umělé inteligenci. „Příběh a samostatnou singleplayerovou kampaň zvažujeme do budoucna, momentálně se ale soustředíme na vyvážené online hraní a skirmishe. Po vydání počítáme s konstantním laděním a přidáváním nového obsahu,“ vyprávěl během hraní vedoucí designér Samuel Bass.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Počítejte s klasickou trojkou znepřátelených frakcí (domácí EU, rusko-čínská APA a teroristická GLA) a plejádou tamních generálů, které půjde dokupovat za skutečné peníze. Command & Conquer bude fungovat na klasickém principu kámen-nůžky-papír a i zaměření stran je předvídatelné - EU se pyšní špičkovou technologií, APA hřeší na početnost a těžké vehikly, a GLA disponuje chemikáliemi nebo záškodnickými podzemními tunely.

„Teroristická GLA byla v původních Generals tvořena jenom arabskými vůdci, což některé lidi urazilo. Tak jsme se to pokusili napravit. GLA je teď frakce multikulturní, aby urazila všechny,“ vysvětloval své umělecké záměry Samuel Bass a spustil prezentaci jednotlivých vojenských hodnostářů.

Oproti původním Generals vývojáři z Victory Games zvolili komediálnější tón a vůdci působí jako z dětského animáku (v tom případě čekám i Crazy Ivan cameo!). Tím však paralela s Age of Empires Online končí.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Déjà vu

Oproti originálu začínáte rovnou i se skladištěm vedle hromady kontejnerů, kde vaši sběrači automaticky začnou paběrkovat. APA užívá náklaďáčků, GLA zase maníků s dřevěnými vozíky.

Budovatelské jednotky rychle posíláte vystavět pár elektráren pro chod fabrik, k tomu umisťujete jeden ropný vrt na nedaleké naleziště. Záhy vše upgradujete, abyste mohli vystavět továrnu na tanky nebo rovnou letiště, tradičně největší nemovitost v generálském repertoáru. Dokonce i prodávání nežádoucích staveb se vrací. Lešení a jeřáby, všude samé lešení a jeřáby!

...

Po několika minutách expanze už máte pod kontrolou trojčlenné jednotky raketometných pěšáků, které rozmístíte do okolních paneláků či bunkrů, a s chutí pozorujete neustále makající výrobnu na obrněné vehikly. Jeden tank, druhý tank… rodina se začíná rozrůstat a občas se o něco hryzne - pathfinding je zjevně ještě nutné doladit.

Bez ohledu na nejisté chování svěřenců táhnete po čtvrt hodině do boje a konečně užíváte nasyslených generálských trumfů. Radarem odhalíte část mapy, kde se pravděpodobně skrývá nepřátelská báze. Vedle. Nevadí, kobercové bombardování přijde vhod jindy. Tanky, džípy, bojové vrtulníky a unikátní sniper si vystačí i bez zásahů božského generála.

Déjà vu? Jen houšť.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Omrzlina

Díky Frostbite enginu patří Command & Conquer mezi nejpohlednější real-time strategie současnosti. Prezentovaná mapa, inspirovaná písečnými středovýchodními městy, sice byla co do obsahu prostá, ale když došlo na tankové šarvátky plné explozí a odlétávajících kovových částí, bylo se rozhodně nač dívat.

Koneckonců, akce na sebe nenechala dlouho čekat. Ačkoliv nešlo vyčíst, na jaké úrovni byla nepřátelská AI, do pěti minut už mi ohlodávala základnu těžkou technikou. Byť Command & Conquer stojí na shromažďování surovin, stavění, výzkumu a tvorbě armády, nejde o žádné Age of Empires s mnohahodinovými zápasy. Ani jeden ze dvou 1v1 mačů netrval déle, než 20 minut a odehrával se na relativně malé, perfektně zrcadlové mapě.

Jinými slovy, Command & Conquer je přizpůsobena svižným free to play trendům. Zatím to však hře prochází - ukázka se hrála nečekaně mile a autenticky. Generals letos slaví 10 let a nakonec to vypadá, že EA nadělí všem příznivcům fajnový dárek. Snad jsem nic nezakřikl.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jen jeden zdvižený prst na závěr: Ještě než definitivně začnete vyhlížet letní betu a podzimní vydání, ujistěte se, že vaše PC nepohání Windows XP. Kvůli Frostbite enginu druhé generace potřebujete aspoň Windows Vista. A Origin, samozřejmě.

Nejnovější články