Video Game QuizUp aneb jak zjistit, že neznáte hry
zdroj: tisková zpráva

Video Game QuizUp aneb jak zjistit, že neznáte hry

20. 1. 2013 11:45 | Preview | autor: Pavel Dobrovský |

Kolik úrovní má Doom II? Možnosti jsou: 27, 8, 32 a 16. Modří už vědí nebo si pamatují: 32. Ale to bylo jen na rozehřátí. Co třeba: jaký herec namluvil Sandmana ve Spider-Man 3? Byl to James Franco? Topher Grace? Thomas Haden Church? Anebo J. K. Simmons? Aha! V iOS aplikaci Video Game QuizUp takových otázek čekají desítky, možná až stovky. Prověří vaše herní znalosti takovým způsobem, až se budete stydět podívat do zrcadla a říct: znám hry. Neznáte. QuizUp vám to dokáže.

Zákeřný QuizUp je v podstatě databází herních znalostí od sedmdesátých let do současnosti, ať už jde o softwarové, produkční nebo hardwarová témata. Otázky jsou pokládány nahodile a je jich tolik, že se opakují jen velmi zřídka. Každou prohrou (ano, skutečně jsem nevěděl, jaké motto je na krabici F1 2002) se dozvídáte novou informaci a s trochou štěstí si jí i zapamatujete. Stojí to za to.

Otázky totiž jsou zaměřené faktograficky, nikoliv na hráčský žargon a netrpí ani rozporuplností. Celé by to bylo celkem nudné, kdyby jedné maličkosti nebylo, a to multiplayeru. Na hlavu vás neporáží systém, ale protihráč.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Při každém spuštění aplikace je náhodně vybrán jiný uživatel, který právě někde hraje. Oba odpovídáte na těch samých deset otázek a bojujete o co největší počet bodů, který se promítá do zvyšování titulu – na čtvrté úrovni jste q-Bert, na devětačtyřicáté Sackboy, jindy Guybrush anebo Lara Croft.

Krom toho u každého protihráče vidíte zemi původu a můžete si udělat celkem dobrý obrázek, jak na tom globálně jsme. Například obyvatelé Jižní Koreje jsou na vysokých úrovních a pravidelně vyhrávají. Američané zase perfektně odpovídají na vše ohledně sportů a konzolí, ale v PC a historii obecně tápou. Na druhou stranu mají buldočí povahu, takže v globálních žebříčcích vyhrávají.

Norové to mají na háku, hrají i když prohrávají. Němci několik sekund přemýšlí, ale nakonec odpoví správně. Francouzi to tolik neprožívají a často bitvu vzdávají. Čecha jsem nepotkal ani jednoho.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Video Game QuizUp je samozřejmě hříčkou. Proč jí používat? Protože máte třeba rádi kvízy nebo zrovna není, co jiného na práci. Studio Plain Vanilla odvedlo dobrou práci, stejně jako na svých ostatních kvízových hrách a při hraní jejich videoherní verze se dobře pobavíte, pravidelně naštvete nebo budete zaskočeni novou informací. Třeba tím, že Sandmana v Spider-Man 3 namluvil Thomas Haden Church.

Nejnovější články