V Evoland si zahrajete historii RPG a akčních adventur
zdroj: tisková zpráva

V Evoland si zahrajete historii RPG a akčních adventur

5. 4. 2013 18:16 | Preview | autor: Adam Homola |

Různých knih se o herním průmyslu a hrách napsalo už hodně. V češtině jich sice moc není, ale pokud vládnete jazykem anglickým, můžete hned začít vstřebávat moudra a zkušenosti pamětníků. Nyní se navíc objevil jeden hodně zajímavý projekt jménem Evoland, který mapuje historii specificky vybraných her - vtip tkví v tom, že nejde o knihu nebo video. Evoland mapuje historii her hrou. Progres herních žánrů si tak můžete vyzkoušet na vlastní kůži.

Evoland ve vás vzbudí nostalgické pocity pouze v případě, že máte slabost pro staré RPG a akční adventury. Hra sem tam zabředne i do jiných žánrů, ale už jen podle traileru se Evoland primárně soustředí na Final Fantasy, Chrono Trigger, Zeldu a jim podobné kousky. Na druhou stranu je ale zpracovává naprosto kouzelně - v Evoland totiž začnete jako v osmibitové hře a postupem času se propracováváte dále až skončíte u hezky vypadajícího 3D titulu.

V Evoland ale nejde jen o grafiku. Ze začátku třeba nebudete moct ukládat a tuto moderní vymoženost si budete muset nejdřív získat. Během hraní se mění i styl soubojů - jednou budou tahové a podruhé realtime podle hry a období, kterému se zrovna daná část Evolandu věnuje. Nejedná se o žádný remake původních her, ale čistě o nový projekt studia Shiro Games. Proto ani nelze čekat, že by se snad tahle novota mohla designem, questy a puzzly měřit se starými klenoty, ale minimálně po vizuální stránce to zvládá skvěle.

...

“Při vývoji Evoland jsme museli několikrát začít úplně na zelené louce pokaždé, když jsme začali dělat nový žánr. Bylo to jako vyvíjet několik menších her, kdy v každé z nich bude jen trocha obsahu, což je hodně časově náročné,” podělil se o styl vývoje v rozhovoru pro The Verge Sebastien Vidal, šéf Shiro Games. Evoland vychází z dříve vydaného browserového Evoland Classic, který vyhrál v soutěži Ludum Dare první místo a za pár měsíců si hru vyzkoušelo přes 300 tisíc hráčů.

Nový Evoland si můžete koupit na GOGu, Steamu, nebo přímo na webu hry, a pokud byste snad váhali, tak Evoland Classic je pořád dostupný v prohlížeči, zadarmo. Vyzkoušet si ho můžete na této adrese. V placené verzi máte ale navíc nová monstra, předměty, nové herní styly a také plně 3D prostředí. Určitě se podívejte minimálně na trailer a zkuste tu browserovou verzi, stojí to za to. Jen si představte, kdyby tohle někdo udělal s vaším oblíbeným žánrem. Ať už to jsou třeba závodní hry, akční hry, nebo strategie...

Nejnovější články