The Sims 2 - dojmy z prezentace hry
zdroj: tisková zpráva

The Sims 2 - dojmy z prezentace hry

17. 8. 2004 0:00 | Preview | autor: Redakce Games.cz |

Česká pobočka Electronic Arts dnes uspořádala v pražském hotelu Marriott prezentaci The Sims 2 pro novináře. Co všechno jsme měli možnost na vlastní oči vidět a jakou má hra spojitost s Leošem Marešem?

Autor: Kate
Publikováno: 17.srpna 2004

Obrázek zdroj: tisková zpráva
Zástupci české a maďarské pobočky Electronic Arts dnes uspořádali v pražském hotelu Marriott prezentaci chystaného titulu The Sims 2 pro novináře. Co všechno jsme měli možnost na vlastní oči vidět a jakou má hra spojitost s Leošem Marešem, se dozvíte z tohoto článku.

 Neočekávaný úspěch prvního dílu
Producent The Sims 2 Johnathan Knight na úvod předváděčky všem zúčastněným stručně připomenul počátky slavné série: The Sims společně se sedmi datadisky se od roku 2000 celosvětově prodalo 34 milionů kusů, přičemž toto číslo se stále zvyšuje každým dnem. Takový úspěch však nikdo neočekával - ještě před vydáním originálních The Sims se totiž prý v EA počítalo s tím, že prodají tak 154 000 kusů. Co dodat, pánové se tentokrát lehce sekli, i když v tomto případě to asi nikomu příliš nevadí. Původní hra byla přeložena do sedmnácti jazyků, zatímco The Sims 2 vyjdou dokonce v osmnácti jazykových verzích. Jak můžete správně hádat, tím 18. se stane právě čeština díky domácí pobočce EA.

Johnatham prozradil, že se na The Sims 2 pracuje už čtvrtým rokem. Celkový rozsah hry je oproti prvnímu dílu hned několikanásobný, nehledě na nové hratelnostní prvky. Jak jsme již psali, v The Sims 2 se budete moci zmocnit osudů postaviček a provést je celým životem od narození až po smrt - více o dědičnosti najdete v našem obsáhlém preview.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

 Výběr herního světa
Hra bude přitom hned od začátku umožňovat přístup do několika částí (světů/sousedství), ve kterých už žijí předdefinované rodiny, jejichž členové mají svá konkrétní přání i obavy a mezi sebou navzájem pak různé již vybudované vztahy. Pokud tedy nebudete chtít začít tvořit vše od začátku (volba krajiny, stavba domu, tvorba a detailní úprava postav atd.), budete moci rychle a pohodlně vstoupit do hry právě pomocí těchto již hotových scénářů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Podle toho, jaký svět si zvolíte, bude hra laděna do určitého stylu. Například Strangetown je plný šílených vědců, mimozemšťanů a lidí, kteří mají s vetřelci obvykle i "trochu více" společného (viz naše novinka o nazelenalých dětech). Naopak svět Veronaville je určen spíše těm, kteří mají rádi romantické příběhy. Základní myšlenka je totiž přímo přebraná ze Shakespeara - dvě znepřátelené rodiny a dva mladí lidé, kteří se do sebe navzdory nepřízně okolí bláznivě zamilují. Podle Johnathana by měl svět Veronaville zaujmout hlavně mladší hráče a teenagery, protože bude plný pařeb, problémů s láskou a rodinných záležitostí. Proti tomu svět Pleasantview už bude reprezentovat standardní a zřejmě i nejzábavnější směr v The Sims 2, a proto se mu na následujcích řádcích budeme věnovat trochu více.

 Splnění tajných přání
Producent hry Johnathan nám v Pleasantview představil rodinu, ve které paní domu právě slavila své X-té narozeniny. Svíčky na dortu vzplály, bum, a postava nám přímo před očima o trochu zestárla - popravdě, vizuálně tak o 5 let, nemluvě o změně oblečení, ale proč řešit detaily, že :) Zatímco oslavenkyně šla po náročné párty odpočívat, pro jejího manžela se Johnathan rozhodl trochu zvýšit bodové skóre, a to vášnivým polibkem s jejich služebnou.

Abyste totiž rozuměli, každá postava v The Sims 2 má svá tajná přání, která symbolicky vidíte v podobě ikonek ve speciální tabulce. Splněním každé z těchto tužeb pak Simák získá určitý počet bodů, které může ve hře dále využít (třeba si něco pořídit). Splnit některá přání bude náročnější (nelze přece jen tak někoho políbit bez následků), u jiných to naopak půjde velice lehce (například převlečení se do plavek).

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
další obrázky z této hry najdete v naší sekci screenshotů

 Mezilidské vztahy
Kromě přání má však každý Simák i své obavy - pokud se ty nějakým způsobem naplní, tak o příslušný počet bodů zase přijde. Například již zmíněná paní domu měla po vykradení a požáru největší strach z toho, že jí její manžel bude nevěrný. Kdyby se tedy dozvěděla, co všechno nakonec se služebnou dělal, přišla by o docela vysoký počet bodů, což by muselo vykompenzovat hned několik návštěv obchodního centra nebo tuna luxusních dárečků :) I tak by ale asi nebohé Simačce zůstaly nehezké vzpomínky - novým rysem v The Sims 2 je totiž paměť postav. Simáci si prostě budou moci zpětně vybavit různé důležité události ze svého života, ať už půjde o ty radostné nebo spíš ty smutnější.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celkově se The Sims 2 budou točit hlavně kolem mezilidských vztahů. Jen co se týče druhů polibků, najdete jich v The Sims 2 hned pět. Zajímavé je, že namísto slovíčka "sex" se v anglické verzi užívá termín "woo-hoo", ale co se týče realizace, zdá se být vše naprosto při starém. Rovněž následky případné mužovy nevěry (=facky a bití od ženy) působí poměrně věrohodně a hlavně - stejně jako celá hra - neskutečně vtipně a zábavně.

Osobně nepatřím mezi fanatické příznivce podobných titulů, ale prezentačka The Sims 2 mě opravdu bavila po celou dobu, zřejmě částečně i proto, že hra velice dobře vypadá. Úroveň detailu ve 3D světě je jednoduše skvělá - v televizi Simáků skutečně vidíte bežet program (ve skutečnosti stejné cut-scény, kterými je prokládána hra), případně dokážete rozpoznat, jaký druh pizzy zrovna postavičky konzumují. Vyzdvižení si jistě zaslouží i výborné animace a mimika - výrazy obličejů všech postav vždy jasně vypovídají o tom, jak se dotyční právě cítí.

 Leoš Mareš naživo
Dalším výrazným rysem hry je přítomnost celebrit, za které bude možné hrát. Za Českou republiku půjde konkrétně o celebritu jednu, a to moderátora a recitátora Leoše Mareše, o čemž jsme vás už dříve informovali. Aby tedy EA celou prezentaci zpestřili, dorazil po pauze na oběd i sám Mareš (výjimečně ne v kožichu) a my jsme se jej mohli na cokoliv zeptat, podle čehož také diskuse ke konci vypadala :)

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva
fotky z dnešní prezentace hry s Leošem Marešem (thx Čočík)

Mile mě překvapila Marešova informovanost (tj. opravdu si nemyslel, že The Sims 2 budou díky jeho přítomnosti O NĚM) a jeho zase očividně překvapilo, když mu jistý odvážlivec natvrdo řekl, co všechno s ním budou moci hráči ve hře provádět. Svoji virtuální podobu prý Mareš ještě neviděl, má se tak stát až těsně před vydáním. Kolik za svou přítomnost ve hře získá, samozřejmě také neprozradil, počítáme však, že na nové Ferrari to asi stačit nebude :)

Pokud patříte k Leošovým fanouškům, máme pro vás dobrou zprávu. Rozhovor s ním najdete jak v chystané Level TV u čísla, které se objeví na stáncích 3.9., tak i na zářijovém Score DVD v pořadu Volejte šéfredaktorovi. Leoš se vám svěří například se svými dojmy z účinkování v The Sims 2 a prozradí i něco víc o svém vztahu k hrám obecně. U nás se musíte zatím spokojit jen s několika fotografiemi.

 Už příští měsíc!
Zvětšit zdroj: tisková zpráva Celosvětové i české vydání The Sims 2 je naplánováno přesně za měsíc. Pokud chcete vidět hru v pohybu, stáhněte si toto nové video (5 MB, DivX), které prozrazuje, co všechno se může přihodit v pátek třináctého. Více se o hře můžete dozvědět také na výborné fanouškovské stránce TheSims2.cz, kde dnes vyšlo podrobné preview s mnoha dalšími informacemi.

Stáhněte si: Videa, Trailery...

Související články: Tisková zpráva EA, Preview (5/2003), Recenze The Sims a všech datadisků, Novinky



Kate
autorce je 19 let, kromě studia a psaní pro Tiscali Games občas příspívá i do časopisu LEVEL, dříve se také podílela na televizním pořadu GamePage. Nejspolehlivěji ji k počítači připoutá akce s promakaným příběhem nebo vojenské simulace, volný čas ale tráví i jinak


 
 
Kate

Nejnovější články