Survival Mode promění Skyrim v drsnou severskou zemi plnou nástrah a nemocí
zdroj: tisková zpráva

Survival Mode promění Skyrim v drsnou severskou zemi plnou nástrah a nemocí

29. 9. 2017 17:38 | Preview | autor: Adam Homola |

The Elder Scrolls V: Skyrim je kolos, ze kterého Bethesda těží už šest let. A díky loni vydané Special Edition a nedávnému Creation Clubu může aktivní život jednoho ze svých nejpopulárnějších RPG natáhnout klidně na dalších šest i více let. Důkazem toho může být i nedávno oznámený Survival Mode cílený na všechny hráče, kterým se už původní Skyrim ohrál a hledají další výzvu.

Zároveň musí být ale alespoň trochu líní, protože různé úpravy původní hry směrem k náročnější, obtížnější a vůbec více survival hře jsou už samozřejmě nějakou dobu dostupné skrze uživatelské mody. Nadcházející Survival Mode bude ale oficiální a dostupný pouze pro The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition.

Nový Survival Mode je v rámci Skyrim Creation Club dostupný zatím pouze jako beta na PC, ale plná verze na sebe nenechá dlouho čekat. Hráči na PlayStation 4 a Xboxu One si budou moct zahrát už v říjnu a ve chvíli, kdy Survival Mode vyjde na PC i konzolích, budou si ho moc všichni vyzkoušet první týden zadarmo.

Skyrim_Surival_Map_FINAL-05 zdroj: tisková zpráva

Relativně přístupný Skyrim se díky Survival Modu promění v drsnou a mrazivou výzvu plnou nebezpečí, kdy vás může poměrně rychle zabít či výrazně omezit spousta věcí. Nově budete muset například řešit jídlo. Pokud nebudete pravidelně jíst, dostanete hlad. Ten má vliv na vaši celkovou staminu i na schopnost ohánět se většinou zbraní.

Pokud toho sníte hodně, dostanete bonus Well Fed, ale zase pozor na to, co jíte. Ze syrového masa se můžete otrávit, a tak byste se měli vždy snažit jíst uvařené teplé jídlo. Velkou roli hraje také únava, kdy se odpočinku prostě nevyhnete. Čím unavenější budete, tím méně magicky máte k dispozici. Ve stavu velké únavy na vás také méně působí různé lektvary a stamina se společně s magickou obnovují podstatně pomaleji.

Skyrim_Survival_Cold zdroj: tisková zpráva

Únavu zaženete nejlépe přespáním v posteli a jen z ní můžete mít bonus Well Rested. Spaní pod širákem ideální není a v nejlepším případě se probudíte ve stavu Drained. Venku vám také pravděpodobně bude velká zima, což je další mechanika, se kterou je potřeba v Survival Mode počítat.

Zimu, nebo přesněji řečeno status Cold vám zvýší i pouhé cestování v dešti nebo ve sněhové vánici. Čím vyšší ukazatel Cold máte, tím méně života máte k dispozici. Zima vám ale také omezí rychlost pohybu, nebo možnost páčit zámky a vybírat lidem kapsy. Na nejvyšších úrovních Cold vám spadnou životy velice rychle na nulu a zemřete. Předejít tomu lze prostým zahřáním se u ohně, přesunem do teplejší oblasti, nebo snědením horké polévky.

Na opačné straně spektra pak stojí teplo, které vás logicky chrání před zimou. Čím tepleji vám bude, tím pomaleji na vás nastoupí zima a její negativní efekty. Teplo vám zajistí většina oblečení i brnění, ale některé kusy brnění jsou zase do zasněžených oblastí krajně nevhodné. Zahřát se můžete ale jen prostým držením zapálené pochodně.

Skyrim_Survival_Famished zdroj: tisková zpráva

Ta vám ale zase pro změnu nepomůže v mrazivé vodě. Té byste se měli vyhnout, neboť jde zpravidla o velice rychlou smrt. Pokud se i přesto rozhodnete skočit do ledové vody, můžete očekávat okamžité nastoupení efektu Cold a postupné snižování životů až na nulu. Z ledové vody byste měli ideálně hned vyskočit a zahřát se, nebo před takovou koupačkou použít alespoň kouzlo Flame Cloak, nebo dunmerský Ancestor’s Wrath.

Survival Mode posune celý Skyrim alespoň kousek směrem k uvěřitelnosti a realističnosti, což znamená i absenci fast travel. Jestli chcete někam jít, musíte jít pěšky, nebo jet na koni. Můžete sice použít i člun či vůz, jenže v takovém případě zase musíte počítat se vzdáleností a všemi z toho plynoucími komplikacemi. Najednou totiž můžete dojet do cíle vysílení, hladoví, unavení a podchlazení.

Skyrim_Survival_Map zdroj: tisková zpráva

Podobně zapomeňte i na automatickou obnovu života, nebo automatické levelování. To bude nyní probíhat jen poté, co se vyspíte v posteli. Vývojáři vám v Survival Mode také radikální sníží celkovou nosnost a když si toho naložíte víc, než unesete, poletí dolů stamina, zatímco status únavy vystřelí nahoru rychlostí blesku. A aby to nebylo tak jednoduché, budou mít svoji vlastní váhu i šípy a šperháky.

Trápit vás mohou i nové nemoci, nebo nepříjemné stavy oslabení či omrzlin, které budou nějakou dobu přetrvávat i poté, co se dáte do kupy. Survival Mode toho do The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition přidává hodně a obecně vzato může jít o zajímavý způsob, jak zažít Skyrim jinak. Jak si proběhnout starou známou krajinu způsobem, jakým jste to tehdy asi nedělali. Pokud jste si tedy nenainstalovali jeden z uživatelských modů… Na kompletní seznam všech hlavních změn, úprav a novinek Survival Mode se můžete podívat na oficiální web.

Nejnovější články