Quantum Break bude prošpikovaná odkazy na Alana Wakea
zdroj: tisková zpráva

Quantum Break bude prošpikovaná odkazy na Alana Wakea

2. 3. 2016 11:40 | Preview | autor: Aleš Smutný |

Jak se zdá, Remedy se rozhodli přiložit pod kotlík spekulací. Poté, co nedávno registrovali značku Alan Wake's Return to nyní vypadá, že příběh slavného spisovatele buď ožije v nové hře a nebo alespoň v rámci jiné nové hry. Quantum Break, jehož vydání je za rohem, totiž obsahuje bezpočet. odkazů na slavného spisovatele. Hned na začátku hry vás děj umístí na univerzitu, v níž vás rychle žene z jedné budovy do druhé. Jenže, když neposlechnete dramaturga a trochu se po pozemcích školy porozhlédnete, najednou začnou vyskakovat odkazy na Alana Wakea.

Kupříkladu se tak dostanete do učebny, v níž je tabule plná odkazů na Alana Wakea. Ne jako živoucí osobu, ale jako fiktivního spisovatele o němž nejspíše byla přednáška, během které vyučující popsat tabuli informacemi. Dále, když se budete potulovat po pozemcích narazíte na protest proti zbourání knihovny, k němuž patří i stan, v němž najdete televizi. Pokud ji zapnete, uvidíte trailer na filmovou adaptaci Alana Wakea. V něm mimo jiné uvidíte nájezd na tvář zdánlivě spícího Alana, který náhle otevře oči a vypravěč konstatuje „zmizel na pět let.“ V další scéně duo detektivů stojí před informacemi a stopami, které asi patří k vyšetřování Wakeova zmizení – a jednoho z detektivů hraje Sam Lake.

Příběh v příběhu v příběhu

Následuje pár referencí na první hru, jako je Clicker a především se v traileru objeví Alan Wake, tentokrát s plnovousem a vše se začne komplikovat. Na tabuli důkazů se objeví fotka postavy Sama Lakea se jménem Alex Casey, což je jméno postavy z Alanových románů. Následně vidíme Caseyho mrtvého a vousatý Alan se probírá důkazy, aby se dostal k pasáži, která románově popisuje, že Casey je mrtvý, zatímco se nad ním Wake se zakrváceným nožem v ruce usmívá – což vousatého Alana, který tohle čte vyděsí. Nakonec detektivka vidí Alana nad mrtvolou Caseyho a s nápisem Return vše uzavírá Alanův komentář „Všichni máme dvě tváře. Jednu pro svět okolo a druhou, která tkví hluboko pod povrchem.“

zdroj: Cinemart

Podotýkám, že jde jen o dvě scény z úplného začátku hry a je otázka, kolik podobných narážek a easter eggů ve hře bude. A samozřejmě je otázka, co tohle všechno znamená. Jde o nenápadné oznámení další hry Remedy? Nebo jde o chytrou hru s dvěma universy, která prostě vývojáře baví? Nebo se dočkáme seriálové epizody, která Quantum Break doprovází, jež se bude týkat právě Alana Wakea? Odpovědi nemáme, ale dočkali jsme se alespoň dalších odpovědí ohledně samotného seriálu, který hru doprovází.

Seriál uvidíte skrze stream

Není to tak dlouho, co jsme ve Fight Clubu dumali nad tím, do jaké míry se Remedy budou držet slibu, že se vaše hraní Quantum Break bude prolínat s hraným seriálem, který bude reflektovat vaše činy ve hře. Odpověď, byť nepřímou nyní vývojáři poskytli oznámením, že seriál bude, ale nenajdete jej na disku s hrou, ale bude se vám streamovat z internetu. Po každé herní epizodě bude následovat jedna hraná, seriálová, v níž se odrazí vaše volby ve hře i během sledování seriálu.

Důvodem pro umístění seriálu na servery místo disků se hrou je velikost – a to nám právě odpovídá na to, jak moc bude seriál odrážet vaše volby. Ve finále totiž prý existuje 40 verzí seriálu, jak se může odvíjet, na čemž se projevují jak volby v daných okamžicích, tak takzvané Quantum Ripples, které odemykají „vymazané“ části seriálu. V tu chvíli prostě počet videosouborů narůstá do takové velikosti, že začíná být problém s místem na disku.

Příliš mnoho dat

Greg Louden, designér se zaměřením na příběh vysvětluje: „Neřeknu vám přesnou velikost, ale ty soubory byly obrovské. Chtěli jsme vytvořit vysoce kvalitní hru s co nejlepšími vizuální efekty animací apod a tak jsme využili co nejvíce prostoru na disku. Takže to vlastně byla jediná možná volba. Nechtěli jsme se vzdát proměnlivosti seriálu. Kdyby existovala jen jedna verze, asi by se nám tam vešla, ale to jsme nechtěli. Chtěli jsme aktivní zážitek, kde pracujete s příběhem a měníte ho – a streamování bylo jediným možným řešením našeho problému. Jakmile jsme viděli objem dat, prostě jsme museli přijít s alternativním řešením.“

zdroj: Vlastní

A řešení je to celkem elegantní. Samozřejmě musí přijít tradiční argument s hráči, kteří se s daným titulem zavřou na samotě uprostřed hor, kde nemají internet a elektřinu vyrábí na šlapacím kole, může přijít. Pro hráče na Xbox One je řešení, že si budou moci všechna data stáhnout předem na disk. PC verze tuto možnost mít nebude, protože seriál nabídne 4K rozlišení a to už představuje natolik velký objem dat, že nechce firma na tento krok přistoupit.

Je to dle mého názoru dobrá zpráva. Seriál zjevně stále má svou funkci a měl by disponovat tolik omílanou interaktivitou. Streamování videa v dnešní době opravdu nepředstavuje pro hráčskou veřejnost nějaký problém a studio nemuselo přistoupit ke kompromisům ať už v podobě seriálu nebo ještě hůř, hry. Ta vychází 5. dubna na PC a Xbox One.

Nejnovější články